Comentarii privind problematica Insulelor Kurile – legate de un posibil acord Rusia – Japonia

Directorul Centrului de la Carnegie din Moscova, Dmitri Trenin comentează posibilității unui acord privind Insulele Kurile, luând în considerare atât opinia publică a Rusiei și a Japoniei, cât și nevoile geopolitice.

Potrivit acestuia, decizia privind insulele Kurile necesită consens și sprijin public din partea societății. Pe de o parte, dacă se ajunge la un acord, Abe va trebui să explice poporului său de ce Japonia, după decenii de revendicări teritoriale asupra „teritoriilor de nord”, a acceptat o afacere în care doar 7% din aceste teritorii sunt incluse.

În plus, Tokyo va trebui să găsească un compromis cu Statele Unite, care de la începutul războiului rece a fost împotriva unei apropieri dintre Moscova și Tokyo.

Pe de altă parte, autoritățile rusești au înțeles că nu se pot ocupa de acest aranjament teritorial așa cum au făcut-o acum zece ani cu China în Orientul Îndepărtat, explicând societății că aceste măsuri erau necesare pentru a evita tensiunile de frontieră și potențialele incidente militare.

rusia-japoniaDe data aceasta, Rusia trebuie să se confrunte cu o societate mai solicitantă, care, potrivit sondajelor de opinie, se opune cu fermitate unui transfer teritorial către Japonia.

În cele din urmă, problema Insulelor Kurile este o chestiune de geopolitică în „Marea Eurasie” atât pentru Japonia, cât și pentru Rusia: Abe caută parteneri să se simtă mai confortabil față de puterea chineză în creștere și să reducă dependența Japoniei de SUA.

Rusia, pe de altă parte, are nevoie de tehnologiile și investițiile Japoniei pentru a-și moderniza economia și nu dorește să se bazeze doar pe Beijing. Cu toate acestea, indiferent de ceea ce va implica acest acord la nivel intern și extern, „ratificarea” din partea societății va fi chestiunea cheie pentru ambele țări.

sursa: Vedomosti cu sprijinul consilierilor economici din rețeaua externă a MMACA

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare