COMENTARIU/ Cancelarul Germaniei se arată mai ferm în confruntarea directă cu Putin

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a fost acuzat că este un lider slab în criza ucraineană şi lipsit de fermitate faţă de Rusia, dar marţi, în timpul vizitei la Kremlin, nu doar că i-a făcut faţă preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, ci a părut chiar că asta îi făcea plăcere, comentează miercuri Reuters, scrie Agerpres.

Analiştii politici s-au întrebat cum se va descurca „în vizuina leului” politicosul Scholz, care şi-a preluat mandatul de cancelar în decembrie. Se ştie că oficialii ruşi îşi provoacă în public oaspeţii străini sau încearcă să îi depăşească, pentru a le pune la încercare tăria. În 2007, Putin şi-a adus câinele, un labrador negru, la o întâlnire cu predecesoarea lui Scholz, Angela Merkel, deşi se ştia că acesteia îi e frică de câini.

Deşi şi-a păstrat tonul liniştit şi măsurat pentru care este recunoscut, Scholz a fost însă neaşteptat de combativ la conferinţa de presă cu Putin, în timpul vizitei de o zi la Moscova în cadrul eforturilor diplomatice frenetice pentru evitarea unei invazii ruse în Ucraina.

Când Putin a criticat NATO, afirmând că alianţa a început un război în Europa prin bombardarea fostei Iugoslavii în 1999, Scholz a replicat, afirmând că s-a procedat aşa pentru a se evita un genocid – referire la persecutarea etnicilor albanezi din Kosovo.

Putin a reacţionat arătând că Rusia consideră genocid tratamentul aplicat etnicilor ruşi din regiunea Donbas din estul Ucrianei. Ulterior, într-o conferinţă de presă separată, Scholz a apreciat că Putin a folosit greşit termenul de genocid.

Cancelarul a luat chiar în derâdere temerile preşedintelui rus faţă de extinderea NATO către est – care nici măcar nu este pe agendă în viitorul apropiat – şi perioada îndelungată în care acesta s-a aflat la putere. Zâmbind sarcastic către Putin, Scholz a spus: „Nu prea ştiu cât are de gând preşedintele să îşi păstreze funcţia. Am senzaţia că ar putea fi multă vreme, dar nu veşnic”.

Unii analişti l-au apreciat pe Scholz pentru că şi-a exprimat îngrijorarea şi faţă de problemele drepturilor omului şi pentru că s-a întâlnit cu diferiţi activişti.

Întrebat ulterior de reporteri despre confruntarea cu Putin, Scholz a declarat zâmbind că aceasta a dat savoare discuţiilor „intense” care au durat patru ore.

Din partea criticilor au venit reproşuri pentru cancelar, care ar fi cedat prea mult în faţa Rusiei minimalizând posibilitatea aderării Ucrainei la NATO.

Tonul mai ferm al lui Scholz ar putea însă contribui la refacerea credibilităţii sale ca unul din jucătorii politici de vârf ai Europei. În ultima vreme, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a preluat conducerea Europei în criza ucraineană, printr-o vizită la Moscova – însă cu rezultate incerte, apreciază Reuters. Iar liderul francez nici măcar nu a încercat să dea o replică, săptămâna trecută, când Putin a pus la îndoială afirmaţia NATO că este o alianţă strict defensivă şi când preşedintele rus a menţionat campaniile ofensive ale NATO în Irak, Libia, Afganistan şi Serbia.

sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare