Comisarul european pentru comerţ va încerca să obţină din partea Beijingului mai puţine restricţii pentru companiile europene, cu prilejul unei vizite de patru zile în China, vizită în care se aşteaptă la conversaţii dure cu privire la intenţia UE de a demara o investigaţie asupra importurilor de automobile electrice chineze, transmite Reuters, informează Agerpres.
Valdis Dombrovskis se va întâlni cu oficiali chinezi şi companii europene care activează în China şi are programate două discursuri în cursul vizitei sale care se va derula în perioada 23-26 septembrie la Shanghai şi Beijing.
Pentru Uniunea Europeană, vizita lui Dombrovskis este destinată relansării dialogului cu China după restricţiile din timpul pandemiei şi îngrijorările UE cu privire la legăturile strânse dintre Beijing şi Moscova, în urma invaziei ruseşti din Ucraina.
Dombrovskis va ajunge în China la o săptămână după ce Executivul comunitar a anunţat că va analiza dacă să impună tarife vamale suplimentare pentru a proteja producătorii europeni împotriva importurilor de vehicule electrice chineze ieftine. Din cauza acestei investigaţii, Dombrovskis ar putea să beneficieze de o primire glacială în China, însă sursele din apropierea acestui dosar spun că vizita ar putea fi utilă pentru că va permite discuţii concrete cu privire la acele aspecte din relaţia comercială de care părţile nu sunt mulţumite.
UE dă vina pentru deficitul balanţei comerciale de 400 de miliarde de euro pe restricţiile impuse de China companiilor europene şi susţine că piaţa UE este în mare parte deschisă.
O mie de bariere în calea accesului pe piaţă au adus deficitul comercial la cel mai ridicat nivel din istoria umanităţii, s-a plâns ambasadorul UE în China, Jorge Toledo, la un forum organizat joi la Beijing.
Deficitul comercial al UE pe relaţia cu China s-a agravat până la 276,6 miliarde de dolari în 2022, de la 208,4 miliarde de dolari în 2021, arată datele administraţiei vamale chineze.
De asemenea, oficialii de la Beijing vor încerca să obţină de la oficialii europeni clarificări cu privire la strategia lor de reducere a riscurilor în relaţia cu China. Oficialii UE au anunţat că blocul comunitar vrea să îşi reducă dependenţa de a doua economie a lumii, în special pentru materii şi produse necesare în tranziţia verde.
În paralel, Germania intenţionează să forţeze operatorii de telecomunicaţii să reducă utilizarea de echipamente de la producătorii chinezi Huawei şi ZTE în reţelele lor 5G, ceea ce a declanşat un avertisment din partea Beijingului că China nu va sta cu braţele încrucişate dacă Berlinul va merge mai departe cu restricţiile.
sursa – AGERPRES