Comisia de la Veneția a desființat România. Ce spune Orban

Liderul PNL Ludovic Orban a anunțat că cei de la Comisia de la Veneția au întocmit un raport pe legile justiției și pe codurile penale modificate în România, iar criticile au fost dintre cele mai dure.

„Pot să vă informez că plenul Comisiei pentru democrație prin drept, cunoscută și Comisia de la Veneția, a adoptat cele două rapoarte privind Legile justiției și, de asemenea, raportul privind Codul Penal și Codul de Procedură Penală.

Am ajuns în situația ca această importantă instituție, acest for important care stabilește standardele în materie de justiție, de respectare a drepturilor și libertăților individuale  și de evaluare a legislației în domeniul justiției să se pronunțe asupra modificărilor legislative, deși Guvernul, majoritatea guvernamentală, majoritatea parlamentară au refuzat să ceară punctul de vedere Comisiei de la Veneția, privitor la modificările legislative pe care le-au propus.

  • Suntem astăzi în această situație pentru că Partidul Național Liberal și președintele României au reușit sesizarea Comisiei de la Veneția, astfel încât să putem avea un punct de vedere profesionist, independent, al celor mai importanți specialiști în drept care există la nivel european.

 

  • Ambele raporarte sunt extrm de critice privitor la modificările făcute la Legile justiției. În privința raportului legat de Legile justiției, au fost adoptate opt recomandări și de asemenea s-a discutat și despre cele două ordonanțe de modificare a Legilor justiției într-un mod critic, iar privitor la modificarea făcută la recomandarea Comisiei de la Veneția, în propunerea de raport, mă refer la pensionarea anticipată a magistraților, Comisia de la Veneția, chiar dacă a aprciat faptul că prin ordonanță s-a amânat până la sfârșitul anului 2019 aplicarea acestei prevederi, solicită în continuare abrogarea acestei prevederi privind pensionarea anticipată.

În ceea ce privește Codul Penal și Codul de Prcedură Penală, raportul este devastator. În afara recomandărilor concrete, punctuale, de reviziuire a unor articole, există o recomandare cu caracter general care arată de fapt modul pompieristic, netransparent, pe repede înainte, în care au fost făcute aceste modificări.

Comisia de la Veneția recomandă o reevaluare cuprinzătoare și efectivă a tuturor amendamentelor la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală, într-un mod transparent, printr-o dezbatere largă, pentru obținerea unui suport puternic în societate pentru aducerea acestor modificări si de asemenea pentru aducerea acestor modificări în cadrul legislației europene.

Suntem în ceasul al doisprezecelea. Majoritatea trebuie să se trezească. În toate luările de poziție ale forurilor europene s-a solicitat României să respecte în legislația în domeniul justiției, în modificările la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală punctele de vedere exprimate de Comisia de la Veneția.

  • În privința Codului Penal, de exemplu, dintre recomandările punctuale, practic, se solicită reformularea modului în care au fost redefinite aproape toate infractiunile care au fost redefinite, mă refer la infracțiunile de corupție adică, abuzul în funcție, traficul de influeță și celelalte modificări care au fost făcute la definirea acestor infracțiuni.

Le spun limpede celor de la PSD-ALDE. Nu pot să redefineacă infracțiunile  după interesul lor personal de a scăpa de pușcărie. Trebuie să respecte toate standardele în materie, trebuie să  respecte acordurile și  tratatele la care este parte România, trebuie să respecte legislația de la nivel european.

  • În cazul în care majoritatea PSD-ALDE nu se trezește, mă simt obligat să informez cetățenii români de riscurile care există asupra României, și de consecințele nefaste pe care le-ar putea avea asupra fiecărui roman nerespectarea  acestor recomandări ale Comisiei de la Veneția. Urmează raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare. În rapoartele anterioare se  face referire expresă la respectarea punctelor de vedere ale Comisiei de la Veneția, în ceea ce priveste legislația în domeniul justiției. În cazul în care majoritatea guvernamentală nu se va angaja să respecte punctele de vedere ale Comisiei, raportul pe MCV va fi devastator pentru România”, a declarat Orban.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare