Comisia Europeană a adoptat Programul de lucru al Euratom pentru perioada 2021-2022

Comisia Europeană a adoptat vineri Programul de lucru al Euratom pentru perioada 2021-2022, care va primi finanţare în valoare de 300 de milioane de euro.

Programul de lucru al Euratom pentru perioada 2021-2022, care pune în aplicare Programul pentru cercetare şi formare al Euratom pentru perioada 2021-2025, prezintă obiectivele şi domeniile tematice specifice. Acestea vor primi finanţare în valoare de 300 de milioane de euro, iar investiţiile vor sprijini cercetarea în domeniul fuziunii, vor contribui la îmbunătăţirea în continuare a securităţii nucleare şi a protecţiei radiologice, precum şi la stimularea aplicaţiilor neenergetice ale tehnologiei nucleare.
Programul de lucru contribuie la eforturile UE de a dezvolta în continuare poziţia de lider tehnologic şi de a promova excelenţa în cercetarea şi inovarea în domeniul nuclear. Cererile de propuneri din acest an se concentrează asupra domeniului medical, sprijinind în mod direct priorităţile Planului de acţiune al UE de luptă împotriva cancerului

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, a declarat: Programul pentru cercetare şi formare al Euratom pentru perioada 2021-2022 ne va pregăti pentru viitor. Mă bucur că noul program de lucru urmăreşte să sporească coordonarea cu statele membre prin intermediul parteneriatelor şi să abordeze mai mult decât aspectele energetice tradiţionale de importanţă majoră, cum ar fi securitatea nucleară, axându-se şi pe probleme societale precum sănătatea şi educaţia. Cererile de propuneri pentru perioada 2021-2022 se publică astăzi pe portalul de finanţare şi licitaţii al Comisiei, iar propunerile se pot depune începând cu data de 7 iulie. S-a convenit că Ziua de informare a Euratom, 16 iulie, va fi ocazia potrivită pentru a oferi informaţii generale cu privire la Orizont Europa, precum şi prezentări detaliate ale Programului pentru cercetare şi formare al Euratom pentru perioada 2021-2022.