Comisia Europeană a dat în judecată Polonia motivul fiind două hotărâri ale instanței supreme poloneze care au susținut că dreptul UE nu are prioritate față de constituția poloneză, informează Rmx.news, scrie r3media.ro.
Plângerea Comisiei Europene se referă la două hotărâri ale Tribunalului Constituțional Polonez din 14 iulie 2021 și 7 octombrie 2021, în care s-a statuat că acolo unde există contradicții între tratatele UE și constituția poloneză, aceasta din urmă va prevala, o mișcare despre care blocul spune că este incompatibilă cu primatul principiilor juridice ale UE.
„Tribunalul Constituțional a încălcat prin aceste hotărâri principiile generale de autonomie, primat, eficacitate, aplicare uniformă a dreptului Uniunii și efectul obligatoriu al hotărârilor Curții de Justiție a Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat de presă emis de Comisie.
Blocul a susținut că cea mai înaltă instanță constituțională a Poloniei „nu mai îndeplinește cerințele unui tribunal independent și imparțial stabilit anterior prin lege”.
Comisia a transmis îngrijorările Poloniei printr-un aviz motivat emis în iulie anul trecut și susține că răspunsul Poloniei din septembrie nu a abordat în mod adecvat preocupările Comisiei.
Krystyna Pawłowicz, judecător la Tribunalul Constituțional, a postat miercuri articolul 190 alineatul (1) din Constituția Poloniei ca răspuns la știri, care spune: „Hotărârile Tribunalului Constituțional sunt universal obligatorii și sunt definitive”.
Ea a adăugat că instanța europeană „nu este a doua instanță pentru hotărârile Tribunalului Constituțional al statului suveran polonez”.
„Această hărțuire ilegală nu va afecta jurisprudența Tribunalului Constituțional polonez. Hotărârile Tribunalului Constituțional vor rămâne neclintite și universal obligatorii”, a adăugat ea.
Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, Věra Jourová, a insistat: „Legislația UE trebuie aplicată în mod egal în întreaga Uniune”, la care Jacek Saryusz-Wolski, un europarlamentar polonez pentru partidul de guvernământ PiS, a răspuns: „Comisar obscen, continuă hărțuirea ilegală a Poloniei.”
„Toată lumea din UE ar trebui să se bucure de principiile fundamentale și de drepturile ordinii juridice a UE, inclusiv de dreptul la o instanță care este independentă în conformitate cu legislația UE”, a scris pe Twitter Comisarul European pentru Justiție, Didier Reynders.
Reamintim că legile justiției din România, adoptate de majoritatea PSD-PNL prevăd renunțarea la suveranitatea Constituției României în fața legilor UE.