Începând cu primăvara viitoare, mii de tineri în vârstă de 18 ani vor avea posibilitatea de a explora Europa fără niciun cost, potrivit Euractiv.ro.
Comisia tocmai a deschis candidaturile pentru cea mai recentă rundă a inițiativei DiscoverEU. În total, sunt disponibile 35.500 de permise de călătorie. Pentru a se califica, tinerii născuți între 1 ianuarie și 31 decembrie 2006 trebuie să răspundă mai întâi la un quiz format din cinci întrebări despre UE, împreună cu o întrebare suplimentară pe Portalul european pentru tineret.
Candidații vor fi clasificați pe baza răspunsurilor lor, iar permisele de călătorie vor fi distribuite pe baza acestui clasament. Cererea de propuneri este deschisă tinerilor din Uniunea Europeană și din țările asociate la programul Erasmus+, inclusiv Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia. Cererea de propuneri este deschisă până la 16 octombrie, ora 12:00 CET.
Solicitanții selectați vor avea posibilitatea de a călători în întreaga Europă timp de până la 30 de zile între 1 martie 2025 și 31 mai 2026. Aceștia pot fie să își planifice propriile rute, fie să se inspire din cele existente, cum ar fi „Drumul bun”, care se axează pe sănătatea fizică și mintală în timpul călătoriilor. Participanții se pot inspira, de asemenea, din ruta culturală DiscoverEU, o inițiativă a Anului european al tineretului 2022, care conectează diverse destinații culturale, cu accent pe arhitectură, muzică, artă plastică, teatru, modă și design. Aceștia pot vizita capitalele europene ale culturii , siturile de pe lista patrimoniului mondial UNESCO, siturile care poartă Marca patrimoniului european sau locațiile care poartă Marca Access City Award, orașe care își concentrează eforturile pentru a deveni mai accesibile pentru persoanele cu handicap.
În plus față de permisul de călătorie gratuit, participanții vor primi, de asemenea, un card de reducere cu peste 40.000 de oferte privind transportul public, cultura, cazarea, mâncarea, sportul și alte servicii. În plus, agențiile naționale Erasmus+ organizează reuniuni de informare înainte de plecare și întâlniri DiscoverEU, programe de învățare cu o durată cuprinsă între una și trei zile.
Este disponibil un sprijin special pentru participanții cu handicap sau cu afecțiuni medicale, în conformitate cu accentul pus de programul Erasmus+ pe incluziunea socială. Acțiunea de incluziune DiscoverEU permite organizațiilor care lucrează cu tineri cu mai puține oportunități să solicite granturi, oferind sprijin suplimentar participanților, cum ar fi finanțare suplimentară și opțiunea de a călători cu însoțitori. Deși DiscoverEU încurajează călătoriile durabile cu trenul, sunt disponibile măsuri speciale pentru tinerii din regiunile ultraperiferice, județele și teritoriile de peste mări, zonele îndepărtate și insule.
Comisia a lansat DiscoverEU în iunie 2018, în urma unei acțiuni pregătitoare a Parlamentului European. În prezent, acesta este integrat în programul Erasmus+ 2021-2027.Din 2018, peste 1,3 milioane de candidați au solicitat 319 000 de permise de călătorie disponibile.
Atunci când au fost întrebați despre experiențele lor, 93 % dintre respondenți au declarat că intenționează să călătorească mai des cu trenul ca urmare a experienței lor cu DiscoverEU. Pentru mulți, a fost prima dată când au călătorit fără părinți sau adulți însoțitori, iar majoritatea au spus că au simțit un sentiment sporit de independență. Peste două treimi au declarat că nu și-ar fi putut finanța permisul de călătorie fără DiscoverEU.
Experiența DiscoverEU le-a oferit tinerilor o mai bună înțelegere a culturilor și istoriei europene, îmbunătățindu-le în același timp competențele lingvistice.
Participanții sunt invitați să devină ambasadori ai inițiativei DiscoverEU pentru a promova inițiativa. Grupul oficial de Facebook #DiscoverEU, unde tinerii călători se pot conecta și pot face schimb de experiențe și sfaturi, are în prezent peste 102 000 de membri.