Plenul Camerei Deputaţilor a dat marţi undă verde constituirii unei Comisii parlamentare de anchetă privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi, aceasta urmând să fie formată din 15 membri.
- Deputata PNL Adriana Săftoiu a invocat, în şedinţa de plen, numărul mare al copiilor din România.
„Din datele puse la dispoziţie de către Inspectoratul General al Poliţiei Române rezultă că, în perioada ianuarie 2016 – octombrie 2019, la nivel naţional au fost înregistrate, în rândul minorilor, 17.669 de dispariţii. Numărul raportat nu reprezintă numărul de minori dispăruţi, întrucât o persoană poate fi semnalată dispărută de mai multe ori într-un interval de timp”, a declarat Adriana Săftoiu.
Ea a precizat că obiectivele comisiei de anchetă sunt: analiza cazurilor care duc la dispariţia copiilor; modalităţile de prevenire a acestui fenomen, analiza activităţii instituţiilor abilitate la nivel central şi local în soluţionarea, cu celeritate, a cazurilor copiilor dispăruţi; starea de fapt a tuturor mecanismelor înfiinţate cu scopul combaterii fenomenului (linia telefonică de urgenţă 116.000 lansată în 2009, „Alertă răpire copil” – inaugurat în aprilie 2011, etc).
Alte obiective ale comisiei vizează măsurile care se impun la nivelul legislaţiei naţionale pentru combaterea şi reducerea numărului acestor cazuri.
Comisia de anchetă poate invita, pentru audieri şi explicaţii, orice persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în domeniul care formează obiectivele anchetei.
Constatările, concluziile şi propunerile Comisiei de anchetă vor face obiectul unui raport final, elaborat de toţi membrii acesteia, care va fi depus la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor în termen de 60 de zile de la data înfiinţării şi aprobării componenţei Comisiei de anchetă de către Camera Deputaţilor. După aceea, Comisia de anchetă îşi încetează activitatea.