Ambasadorul Italiei în România Alfredo Durante Mangoni, însoţit de Ataşatul militar al Apărării, s-a deplasat miercuri după-amiază la baza aeriană 57 Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa cu ocazia vizitei unei delegaţii parlamentare italiene, condusă de Preşedinta Comisiei a IV-a pentru Apărare a Senatului, Senatoarea Roberta Pinotti şi de Vicepreşedintele Comisiei a IV-a pentru Apărare a Camerei Deputaţilor, Deputat Roger De Menech.
Din partea Senatului au participat şi Senatorul Umberto Fusco, Senatoarea Daniela Donno, Senatorul Vito Vattuone şi Consilierul Comisiei Federico Petrangeli. Au reprezentat cea de-a IV-a Comisie de Apărare a Camerei Deputaţilor şi Deputatul Giovanni Luca Aresta, Deputatul Salvatore Deidda, Deputatul Roberto Paolo Ferrari şi Deputata Maria Tripodi., a precizat Ambasada Italie la București, printr-un comunicat de presă transmis redacției ecopolitic.ro
”După ce au fost informaţi asupra situaţiei de securitate din zonă de către o echipă comună de ofiţeri români şi italieni, delegaţia a avut o discuţie amplă şi fructuoasă cu o delegaţie a Parlamentului României condusă de Preşedintele Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională a Camerei Deputaţilor Pavel Popescu, însoţit de doi Vicepreşedinţi şi de alţi membri ai Comisiei.
În cursul întâlnirii au fost abordate principalele chestiuni de securitate şi apărare referitoare la Europa de sud-est şi la regiunea Mării Negre, la activităţile de cooperare bilaterală şi multilaterală dintre Italia şi România precum şi la activităţile desfăşurate de Task Force Area Black Storm a Aviaţiei Militare Italiene dispusă în teatrul de operaţiuni. Ambele părţi au convenit asupra importanţei României în calitate de componentă strategică în poziţia de factor de descurajare anti-rusă al Alianţei Nord-Atlantice; s-a convenit de asemenea că este crucial ca în această etapă să se menţină o atitudine de unitate strânsă la nivel euro-atlantic pentru a face faţă ameninţărilor la adresa securităţii pe flancul estic datorate conflictului din Ucraina, inclusiv prin creşterea interoperabilităţii cu dispoziţiile altor state NATO.
Din partea română, au fost exprimate gratitudinea şi aprecierea faţă de implicarea italiană pe flancul de est al NATO prin întărirea propriei prezenţe în România, odată cu luarea deciziei – la 24 februarie – de a dubla numărul de avioane Eurofighter 2000 active deja în activitatea de Air Policing a spaţiului aerian al ţării (acum 8 în total), adoptând o poziţie tenace de descurajare (denumită enhanced Vigilance Activity – eVA) prin operaţiuni de Combat Air Patrol şi Quick Reaction Alert. Partea română a mulţumit de asemenea Italiei pentru sprijinul permanent oferit României în vederea intrării în spaţiul Schengen şi aderării la OCDE. Delegaţia Parlamentului român a menţionat de asemenea oportunitatea aderării Ucrainei şi Moldovei la Uniunea Europeană şi intrarea Suediei şi Finlandei în NATO.
Doamna Senatoare Pinotti, împreună cu domnul Deputat De Menech, au subliniat că diplomaţia parlamentară joacă un rol fundamental la nivel politic, aşa cum a fost evidenţiat, printre altele, de sintonia dintre Italia şi România în condamnarea fermă a agresiunii ruse împotriva Ucrainei şi în implicarea comună pentru construirea unei apărări europene sinergice şi complementare cu NATO. Doamna Senatoare Pinotti a felicitat apoi România pentru eficienţa cu care a gestionat în linia întâi urgenţa umanitară legată de fluxul unui număr de 1.250.000 de cetăţeni ucrainieni. S-a reafirmat de asemenea necesitatea unei unităţi de intenţii pentru a garanta stabilitate în regiunea Mării Negre şi a unei viziuni strategice comune pentru pacea şi stabilitatea continentuluie european. Discuţiile s-au încheiat cu exprimarea speranţei că relaţiile comerciale vor fi întărite şi prin utilizarea fondurilor europene.
După încheierea activităţii bilaterale, delegaţia a continuat apoi vizita adresând un salut femeilor şi bărbaţilor din contingentul Aviaţiei Militare implicaţi în activităţile TFA Black Storm sub comanda Col. Losengo, mulţumindu-le pentru implicarea şi profesionalismul într-un teatru de operaţiuni crucial pentru securitatea Italiei şi Europei şi dându-le asigurări că le sunt aproape şi le acordă toată atenţia.
După ce s-a întreţinut cu personalul contingentului italian, delegaţia Comisiilor pentru Apărare a vizitat locul unde militarii italieni au aranjat, cu acordul părţii române, spaţiile de şedere în bază. Vizita s-a încheiat cu asistarea la decolarea şi aterizarea avioanelor de vânătoare italiene şi cu semnarea în Cartea de onoare de către Preşedinta şi Vicepreşedintele celor două Comisii.”, s-a mai transmis în comunicat.