Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională reprezentată de către președintele, Dorel-Gheorghe Căprar a primit luni, 24 aprilie, vizita domnului Joseph J. Fitzgerald, consilier adjunct pentru probleme politice și consilier pe probleme politico-militare al Ambasadei Statelor Unite la București. Domnia sa a efectuat o vizită de curtoazie în pregătirea unor întâlniri periodice între cele două instituții menite să potențeze relația bilaterală strategică pe cele trei coordonate prioritare pentru reprezentanța americană: îmbunătățirea cooperării în domeniul securității, investiții economice și democratizare.
Dezbaterile s-au axat pe provocările pe flancul sud-estic al Alianței Nord Atlantice, investițiile în domeniul apărării și viitoarele exerciții militare bilaterale planificate a se desfășura în acest an.
Domnul Fitzgerald a mulțumit României pentru că rămâne un aliat solid în zonă, și în special Parlamentului, pentru voința politică dovedită cu prilejul adoptării deciziilor majore în domeniul securității. Totodată a transmis aprecierea Washingtonului pentru alocarea a 2% din PIB pentru apărare, România fiind primul stat care a luat această decizie după preluarea puterii de către noua administrație.
De asemenea, a fost interesat de stadiul aprobării programelor prioritare de achiziții în domeniul apărării, prezentând și câteva dintre domeniile de interes în care pot fi dezvoltate proiecte comune, care să răspundă procesului de planificare al capabilităților asumate la nivel NATO. Totodată, a menționat decizia SUA de a crește considerabil fondurile alocate pentru implementarea măsurilor de asigurare și reasigurare a aliaților europeni.
În finalul întrevederii, domnul Joseph J. Fitzgerald a lansat invitația membrilor Comisiei de a lua parte la o serie de exerciții militare bi și multilaterale de amploare, menite să demonstreze interoperabilitatea forțelor armate aliate și capacitatea de a răspunde coordonat oricăror provocări la adresa securității.
La rândul nostru, am lansat invitația părții americane de a participa la activitățile viitoare ale Comisiei și de a extinde dialogul în diferite formate de dezbateri care să implice și alți actori statali.
sursa : comisia de aparare
ecopolitic.ro