Consilierul pentru securitate al preşedintelui Biden cere Israelului să permită accesul ajutoarelor peste tot în Gaza

Consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, subordonat direct preşedintelui american Joe Biden, a insistat luni, în discuţii cu liderii israelieni, pentru accesul ajutoarelor peste tot în Fâşia Gaza, informează dpa, arată Agerpres.

Sullivan s-a întâlnit cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, cu şeful marelui stat-major, Herzi Halevi, şi cu miniştrii Benny Gantz şi Gadi Eisenkot, din cabinetul de război al Israelului.

În dialogul cu Gallant şi Halevi – şeful civil şi cel militar al apărării israeliene – el a subliniat importanţa încheierii negocierilor dintre Israel şi Egipt pentru redeschiderea punctului de trecere de la Rafah, de la frontiera egipteană cu Gaza, a comunicat Casa Albă.

Oficialul american a susţinut că lucrătorii umanitari trebuie să poată livra în siguranţă ajutoare celor care au nevoie, peste tot în teritoriul palestinian unde forţele israeliene încearcă să elimine gruparea islamistă Hamas. Pentru ca ajutoarele să poată ajunge la populaţia civilă, trebuie să fie disponibile toate punctele de trecere a frontierei, a arătat el.

Galant şi Halevi l-au informat pe Sullivan despre „noile abordări alternative” în conflictul cu Hamas.

Statele Unite au criticat ofensiva terestră israeliană de la Rafah.

Conform Casei Albe, „ambele părţi au convenit să continue dialogul”.

La întâlnirile cu Gantz şi Eisenkot, precum şi în faţa liderului opoziţiei israeliene, Yair Lapid, Sullivan a reafirmat că Statele Unite doresc înfrângerea Hamas şi eliberarea tuturor ostaticilor israelieni aflaţi încă în Gaza.

De partea palestiniană, consilierul lui Biden s-a întâlnit în timpul vizitei în regiune cu Hussein al-Sheikh, secretar general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, şi cu noul prim-ministru al Autorităţii Palestiniene din Cisiordania, Mohammed Mustafa, cu care a discutat despre încheierea conflictului printr-un acord privind ostaticii.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare