Consiliul European pentru Inovare anunță o nouă serie de startup-uri câștigătoare

Consiliul European pentru Inovare al Comisiei Europene a selectat 65 de startup-uri și IMM-uri inovatoare pentru a primi finanțare în valoare de 363 de milioane EUR pentru inovații revoluționare.

Fiecare întreprindere va primi o combinație de finanțare prin granturi și investiții de capital de până la 17 milioane EUR pentru a-și dezvolta și aplica la scară largă inovațiile revoluționare în domeniul asistenței medicale, al tehnologiilor digitale, al energiei, al biotehnologiei, al spațiului, precum și în alte domenii. Acesta este prima serie de întreprinderi care vor fi finanțate în cadrul instrumentului Accelerator al Consiliului European pentru Inovare (CEI), în prezent pe deplin funcțional.

Întreprinderile au fost selectate în urma unui nou proces în două etape, introdus în cadrul programului Orizont Europa. Cererile sunt evaluate în mod riguros de experți externi, această evaluare fiind urmată de un interviu cu un juriu format din investitori și antreprenori cu experiență. Printre întreprinderile selectate se numără:

  • Sensius BV (Țările de Jos), care a dezvoltat un sistem de termoterapie pentru tratarea cancerului de cap și gât fără efecte secundare negative;
  • Alice & Bob (Franța), care a inventat un nou tip de hardware cuantic cu autocorectare pentru a construi primele calculatoare cuantice comerciale cu toleranță la erori din lume;
  • UAB INOVATYVI MEDICINA (Lituania), care a dezvoltat un sistem robotic inteligent, senzorial, operat de la distanță, care permite efectuarea unei proceduri endovasculare fără expunere la raze X nocive;
  • Bluegrove AS (Norvegia), care a introdus cea mai avansată soluție de monitorizare și predicție a calității vieții somonului, contribuind la calitatea vieții peștilor.

Cele 65 de întreprinderi câștigătoare sunt stabilite în 16 țări. Cererea de investiții de capital prin intermediul noului Fond al CEI a fost deosebit de ridicată (60 din cele 65 de întreprinderi). Aceasta înseamnă că se preconizează că 227 de milioane EUR din totalul de 363 de milioane EUR vor fi sub formă de investiții.