În cadrul Consiliului AgriFish, desfășurat pe 16 decembrie la Bruxelles, la care a participat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a fost adoptat un regulament care stabilește limitele de captură aplicabile în 2020 pentru anumite stocuri de pește din Marea Mediterană și din Marea Neagră.
Este pentru prima dată când se adoptă un regulament de sine stătător privind posibilitățile de pescuit atât pentru Marea Mediterană, cât și pentru Marea Neagră, ca urmare a intrării în vigoare în 2019 a planului multianual pentru stocurile demersale din vestul Mării Mediterane (WMMAP).
Normele adoptate, de interes pentru România, vizează:
O cotă autonomă pentru șprot în Marea Neagră aplicabilă Bulgariei și României; aceasta a fost stabilită la un nivel care să permită menținerea nivelului actual al durabilității prin pescuit. Posibilitățile de pescuit pentru calcan în Marea Neagră au fost stabilite în cadrul CGPM.
Reamintim că Uniunii Europene i s-a atribuit o cotă anuală de 150 tone calcan pentru anii 2020, 2021 si 2022, din care 75 tone/an revin României și 75 tone/an Bulgariei. Menționam că în anul 2017 cota de calcan a României era de doar 43 tone/an, a crescut apoi în anii 2018 și 2019 la 57 tone/an, iar acum, pentru următorii 3 ani, cota este majorată la 75 tone/an.