Consiliul solicită eforturi mai susținute pentru a contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare, care reprezintă principala cauză de deces în Uniunea Europeană. În concluziile aprobate astăzi, Consiliul prezintă o serie de măsuri menite să îmbunătățească sănătatea cardiovasculară în UE, axându-se în special pe prevenire, depistare timpurie, tratament și reabilitare.
„Bolile cardiovasculare au un impact devastator asupra persoanelor și a familiilor acestora, însă, în majoritatea cazurilor, pot fi prevenite abordând factorii de risc subiacenți prin alegeri mai sănătoase în ceea ce privește stilul de viață. Screeningul și un acces mai bun la tratament sunt elemente esențiale pentru reducerea impactului bolilor cardiovasculare. Concluziile de astăzi reflectă angajamentul nostru de a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară în întreaga UE”, a spus Péter Takács, secretar de stat al Ungariei pentru sănătate
În concluziile sale, Consiliul insistă să se acorde o atenție deosebită măsurilor preventive, cum ar fi îmbunătățirea cunoștințelor în materie de sănătate, sensibilizarea cu privire la sănătatea cardiovasculară, precum și descurajarea unor alegeri nesănătoase în ceea ce privește stilul de viață, cum ar fi consumul de tutun, consumul excesiv de alcool sau un regim alimentar nesănătos.
De asemenea, Consiliul invită statele membre să asigure un acces egal la asistența medicală cardiovasculară, să includă screeningul în controalele medicale periodice și să consolideze formarea lucrătorilor din domeniul sănătății.
În cele din urmă, Consiliul invită Comisia să ia măsuri cuprinzătoare pentru a contribui la reducerea prevalenței bolilor cardiovasculare în UE, care să pună accentul nu numai pe promovarea sănătății și pe prevenție, ci și pe screening, pe depistarea timpurie, pe tratament, pe reabilitare și pe promovarea cercetării și inovării.
Bolile cardiovasculare afectează inima și sistemul circulator, manifestându-se, printre altele, ca insuficiență cardiacă, accidente vasculare cerebrale, aritmie cardiacă, hipertensiune arterială și cardiomiopatie. Ele reprezintă aproximativ o treime din totalul deceselor din UE și sunt factori esențiali care contribuie la morbiditate și dizabilitate. Pot avea, de asemenea, un impact economic semnificativ, atât pentru sistemele de sănătate, cât și în ceea ce privește productivitatea.
Reducerea poverii generate de bolile netransmisibile, în special de bolile cardiovasculare, este una dintre prioritățile președinției ungare. Concluziile de astăzi se bazează pe discuțiile care au avut loc în cadrul reuniunii informale a miniștrilor sănătății din UE, desfășurată la Budapesta la 24 iulie.