Consiliul Uniunii Europene adoptă o recomandare revizuită privind măsurile care afectează libera circulație

Consiliul Uniunii Europene a adoptat săptămâna aceasta o nouă recomandare privind o abordare coordonată pentru a facilita libera circulație în condiții de siguranță pe durata pandemiei de COVID-19. Recomandarea este un răspuns la creșterea semnificativă a ratei de vaccinare și la implementarea rapidă a certificatului digital al UE privind COVID.

Aceasta va intra în vigoare la 1 februarie 2022, în aceeași zi cu un act delegat de modificare a Regulamentului referitor la certificatul digital privind COVID și care prevede o perioadă de acceptare de 270 de zile pentru certificatele de vaccinare.

În conformitate cu noua recomandare, măsurile legate de COVID-19 ar trebui aplicate ținând seama de statutul persoanei, și nu de situația de la nivel regional, cu excepția zonelor în care virusul circulă la niveluri foarte ridicate. Aceasta înseamnă că principalul factor determinant ar trebui să fie situația unui călător în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19, testul sau vindecarea de COVID-19, astfel cum reiese dintr-un certificat digital valabil al UE privind COVID. O abordare bazată pe persoană va simplifica în mod substanțial normele aplicabile și va oferi călătorilor o mai mare claritate și previzibilitate.

Abordare bazată pe persoană

Călătorii care dețin un certificat digital valabil al UE privind COVID nu ar trebui să facă obiectul unor restricții suplimentare privind libera circulație.

Un certificat digital valabil al UE privind COVID include:

  • Un certificat de vaccinare pentru un vaccin aprobat la nivel european dacă au trecut cel puțin 14 zile și nu mai mult de 270 de zile de la ultima doză din seria de vaccinare primară sau dacă persoana a primit o doză de rapel. Statele membre ar putea, de asemenea, să accepte certificate de vaccinare pentru vaccinurile aprobate de autoritățile naționale sau de OMS.
  • Un rezultat negativ al testului PCR obținut cu cel mult 72 de ore înainte de călătorie sau un test antigenic rapid cu rezultat negativ obținut cu cel mult 24 de ore înainte de călătorie.
  • Un certificat de vindecare care să indice că nu au trecut mai mult de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv al testului.

Persoanele care nu dețin un certificat digital al UE privind COVID ar putea fi obligate să efectueze un test înainte de sosire sau în termen de cel mult 24 de ore după sosire. Călătorii care au o funcție sau o necesitate esențială, navetiștii transfrontalieri și copiii sub 12 ani ar trebui să fie scutiți de această cerință.

Harta regiunilor UE

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) ar trebui să publice în continuare o hartă a regiunilor statelor membre care să indice riscul potențial de infectare în conformitate cu un sistem de tip „semafor” (verde, portocaliu, roșu, roșu închis). Harta ar trebui să se bazeze pe rata de notificare a cazurilor pe o perioadă de 14 zile, pe rata de vaccinare și pe rata de testare.

Pe baza acestei hărți, statele membre ar trebui să aplice măsuri privind călătoriile către și dinspre zonele de culoare roșu închis, unde virusul circulă la niveluri foarte ridicate. Acestea ar trebui, în special, să descurajeze toate călătoriile neesențiale și să solicite persoanelor care sosesc din zonele respective și care nu dețin un certificat de vaccinare sau de vindecare să efectueze un test înainte de plecare și să intre în carantină după sosire.

Anumite excepții de la aceste măsuri ar trebui să se aplice călătorilor care au o funcție sau o necesitate esențială, navetiștilor transfrontalieri și copiilor cu vârsta sub 12 ani.

Frâna de urgență

Conform noii recomandări, se consolidează frâna de urgență pentru a răspunde apariției unor noi variante care suscită îngrijorare sau interes. Atunci când un stat membru impune restricții ca răspuns la apariția unei noi variante, Consiliul, în strânsă cooperare cu Comisia și cu sprijinul ECDC, ar trebui să reexamineze situația. Pe baza evaluării periodice a noilor dovezi privind variantele, Comisia poate propune, de asemenea, o discuție în cadrul Consiliului.

În cursul discuției, Comisia ar putea propune Consiliului să convină asupra unei abordări coordonate în ceea ce privește călătoriile din zonele în cauză. Ar trebui să se reexamineze periodic orice situație care conduce la adoptarea de măsuri.

Context

Decizia de a introduce sau nu restricții privind libera circulație în scopul protejării sănătății publice rămâne responsabilitatea statelor membre; cu toate acestea, coordonarea pe această temă este esențială. La 13 octombrie 2020, Consiliul a adoptat o recomandare privind o abordare coordonată a restricționării liberei circulații ca răspuns la pandemia de COVID-19, care a fost actualizată la 1 februarie 2021 și la 14 iunie 2021. Această recomandare stabilește criterii comune și un cadru comun în ceea ce privește măsurile posibile pentru călători.

Recomandarea Consiliului nu este un instrument cu forță juridică obligatorie. Autoritățile statelor membre rămân responsabile pentru punerea în aplicare a conținutului recomandării.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare