- ”Se discută tot felul de soluții: de la supraimpozitarea profitului trader-ilor şi/sau a furnizorilor, reducerea kW cu preț plafonat la scaderea taxelor pe care statul le încasează…din punctul meu de vedere nu vor duce la stoparea creşterii prețurilor la energie ci va fi un alt experiment eşuat la care statul Român va plăti cu vârf şi îndesat mult timp. Soluția este de a reveni, pentru o perioadă determinată de timp, la preț REGLEMENTAT PARȚIAL, pe care il ştim că va da roade, respectiv 70% reglementat (cu o marjă de profit prestabilit) combinat cu 30% preț din piața concurențială sau 80% cu 20% şi asta se poate aplica cel mai devreme din ianuarie 2023, dacă ne hotărâm să pregătim legislația de acum”, spune secretarul de stat.
Constantin Ștefan arată că, pentru anul 2022 nu mai este timp, energia fiind deja contractată în procent foarte mare până la sfârşitul anului.
”Dacă ieri pe PZU_ IBD 20 s-a tranzacționat cu 3600 lei/MWh, ne putem aştepta ca la iarnă să vedem prețuri astronomice, poate şi de 2-3 ori mai mari pentru că Europa/România este deja în corzi. Franța ia în calcul să naționalizeze EDF, probabil să îi fie mai facilă introducerea prețului reglementat obținând din nou controlul asupra celui mai mare producător de energie”, spune secretarul de stat în Ministerul Energiei.
- Ștefan mai declară că ”soluția trebuie adoptată urgent pentru a mai putea salva anul 2023 astfel încât, populația şi economia, care deja sunt vlăguite, să mai poată supraviețui şi să mai avem locuri de muncă”.
”Această soluție va fi sigur îmbrățişată şi de ‘operatorii de distribuție’ care sunt în momentul de față spre finish cu totul.S-au constituit toate premizele la un loc: penurie de energie datorită renunțării la cărbune, criza cu războiul, seceta europeană care afectează rău producția hidro, prețuri insuportabile, prognoze înfiorătoare care fac legitimă DECIZIA, în fața partenerilor noştri, trecerii la PREȚ REGLEMENTAT PARȚIAL fără întârziere. În anul 2020 sem. II, prețul reglementat pentru cei 4 mari producători la care statul român este acționar a fost: Hidro – 115 lei/MWh; Nuclear – 182 lei/MWh; OMVPetrom – 226 lei/MWh si CE Oltenia – 249 lei/MWh. Sigur acum, pentru ultimii 2 mari producători prețul este sensibil mai mare din cauza certificatului de CO2, dar tot la un preț realistic poate fi reglementat”, explică el.
Potrivit lui Constantin Ștefan, concomitent cu această trecere la #reglementat parțial trebuie discutat serios şi urgentat, şi în CSAT, rezolvarea problemei de la Cariera Roşia, adoptarea de HG-uri în vederea extinderii perimetrelor de lucru şi scoaterea din fondul forestier a terenurilor în vederea creşterii producției de cărbune, astfel încât, la iarnă, #CEOltenia să poată furniza în sistem 1800-2000 MWh pentru a asigura confortul minim necesar trecerii iernii.
- ”PSD doreşte acest lucru, mai rămâne să se hotărască şi cealaltă jumătate din coaliție – PNL şi UDMR. Ce mai aşteaptă…să vedem prețuri de mii de euro/MWh când va fi prea târziu să mai îndreptăm dezastrul care deja se conturează!?”, mai spune Ștefan.