Twitter a eliminat restricțiile privind conturile Kremlinului, transmite The Telegraph, după o analiză pe rețeaua de socializare. Teste de pe mai multe conturi au indicat instituțiile de la Moscova printre rezultatele căutării pe Twitter. Cronologia și instrumentele de recomandare afișează utilizatori precum contul prezidențial al lui Vladimir Putin și al Ministerului rus de Externe, asupra cărora au fost impuse restricții atunci când a izbucnit războiul din Ucraina.
Cercetarea a fost făcută după ce jurnaliștii au constatat că Twitter nu mai limitează accesul la conturile organizațiilor media rusești de stat.
Anul trecut, la câteva săptămâni după ce trupele rusești au intrat în Ucraina, compania a anunțat că nu va amplifica mesajele și nici nu va mai recomanda conturile guvernamentale aparținând statelor care limitează accesul la libera informație și care sunt implicate în „conflicte interstatale”, subliniind că politica se aplica imediat conturilor guvernamentale rusești.
Astfel, aceste conturi urmau să nu mai fie recomandate în căutări, iar postările lor să nu mai apară în șirul celor mai noi.
Teste efectuate de jurnaliștii The Telegraph au arătat că postările conturilor guvernamentale rusești apar primele la unele căutări și apar și în sugestiile pentru urmărirea de conturi noi. Mesajele organizațiilor guvernamentale rusești apar în sugestiile făcute utilizatorilor noi, chiar dacă persoanele care abia și-au făcut cont pe platformă nu urmăresc respectivele organizații.
Un fost director Twitter a confirmat că măsurile impuse anul trecut au fost anulate. „Este improbabil ca această schimbare să se fi petrecut accidental, fără ca angajații companiei să nu aibă habar sau să nu se fi făcut sub supervizarea lor”, a declarat sursa consultată de The Telegraph.
Platformele social media sunt văzute drept elemente cheie în propagarea dezinformării de către Kremlin. Contul Ambasadei Rusiei în Marea Britanie a fost raportat după ce diplomații Kremlinului au susținut că forțele ucrainene trag asupra propriilor cetățeni, cerându-se spânzurarea soldaților.
După ce a cumpărat Twitter în octombrie, Elon Musk a eliminat multe din eforturile de moderare a mesajelor de pe platformă, sub pretenția că protejează libertatea de expresie.
Săptămâna trecută a ieșit la iveală faptul că Twitter a relaxat restricțiile privind conturi ale media de stat rusești și chinezești, precum RT și Global Times, introduse în 2020. Totodată, au fost îndepărtate și etichetările care avertizau utilizatorii să se informeze corect.
Un studiu asupra codurilor sursă a demonstrat că algoritmul Twitter retrogradează postările legate de invazia rusească în Ucraina.
Solicitarea de comentarii asupra situației din partea Twitter a primit un răspuns în stilul Elon Musk – un „poo emoji”.
Sursa: Știrile TVR