vineri, mai 20, 2022

Copreședinții ALDE, Daniel Constantin și Călin Popescu-Tăriceanu cer crearea de urgență a unui „Program pentru dezvoltarea Moldovei”

Copreședinții ALDE, Daniel Constantin și Călin Popescu-Tăriceanu cer crearea de urgență a unui „Program pentru dezvoltarea Moldovei”

   Centenarul Marii Uniri va conferi anului 2018 o puternică încărcătură simbolică. Trebuie să admitem, totuși, că România profundă este, în continuare, marcată de mari decalaje în ce privește standardul de viață, calitatea infrastructurilor sau accesul la educație și sănătate. Unul dintre cele mai vizibile decalaje este cel dintre regiunile țării. Moldova rămâne, din păcate, cea mai săracă regiune nu doar pentru țara noastră, dar și pentru întreaga Uniune Europeană.

DSCN7299
Centenarul Marii Uniri trebuie să fie un prilej de sărbătoare pentru toți românii, dar și de asumare și de ameliorare a acestei realități. O țară cu asemenea discrepanțe regionale va putea cu mare dificultate să fie competitivă la nivelul standardelor europene.
În aceste condiții, se impune elaborarea de urgență a unui „Program pentru dezvoltarea Moldovei”. Punctul de plecare ar trebui să-l constituie evaluarea situației actuale a proiectelor finanțate ori socotite ca fezabile pe termen scurt. Lor ar trebui să li se adauge alte propuneri care să dea coerență și eficacitate unui asemenea program. În acest sens, am solicitat primului ministru Dacian Cioloș ca – odată cu participarea sa la festivitățile din 24 ianuarie 2016, ocazionate de aniversarea Unirii Principatelor – să prezinte la Iași această situație. Primul ministru nu a onorat, din păcate, solicitarea noastră.
E nevoie de solidaritatea tuturor forțelor politice, pentru ca un astfel de program să aibă o susținere largă și să fie continuat pe termen lung. În acest sens, vă rugăm să vă alăturați apelului nostru de a desemna unul sau doi parlamentari, reprezentanți ai unora dintre circumscripțiile celor opt județe ale Moldovei, iar grupul parlamentar ad-hoc astfel constituit să solicite o audiență primului ministru Dacian Cioloș, având ca temă situația finanțărilor pentru zona Moldovei. Odată obținute aceste informații, am putea conveni o modalitate de elaborare și susținere a „Programului pentru dezvoltarea Moldovei”.

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner