CORECTIE: Echipajul SMURD Iaşi – comemorat în Republica Moldova la 7 ani de la tragedia aviatică

CORECTIE LA STIREA CU ID 7592903 DIN 2023-06-02 20:08:11

Iaşi, 2 iun /Agerpres/ – Un ceremonial de comemorare a echipajului SMURD Iaşi, dispărut în tragedia aviatică de pe data de 2 iunie 2016, a avut loc, vineri, la Memorialul de la Haragâş, raionul Cantemir, Republica Moldova.

Un sobor de preoţi a oficiat o slujbă religioasă, iar după un minut de reculegere au fost ţinute discursuri despre devotamentul şi eroismul de care a dat dovadă echipajul ieşean dispărut într-o misiune de salvare a bolnavilor din Republicii Moldova, a precizat prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD Iaşi.

De asemenea, prin discursurile lor oficialii din România şi Republica Moldova prezenţi la eveniment au menţionat importanţa intervenţiilor medicale transfrontaliere pentru salvarea vieţilor omeneşti. La eveniment au fost prezente şi familiile a doi dintre salvatorii dispăruţi prea devreme – medicul Mihaela Dumea şi a copilotul căpitanului comandor Voicu Şocae.

La final, oficialii de pe ambele maluri ale Prutului au depus coroane de flori la Memorialul dedicat memoriei salvatorilor SMURD Iaşi căzuţi la datorie în timpul misiunii transfrontalieră.

‘La comemorarea prietenilor şi colegilor noştri participăm cu lacrimi în ochi de 7 ani. A fost o slujbă frumoasă, emoţionantă. Au fost cuvântări care au amintim de eroism, devotamentul echipajului SMURD trecut în nefiinţă, dar şi despre faptul că această tragedie nu ne-a împiedicăm să continuăm misiunile de salvare de vieţi, de faptul că între România şi Republica Moldova există o foarte strânsă cooperare transfrontalieră’, a declarat pentru AGERPRES dr. Diana Cimpoeşu.

Aceasta a menţionat că IGSU al Republicii Moldova a mai organizate şi alte comemorări în instituţiile aflate în subordine, unde salvatorii şi pompierii au coborât drapelele în bernă şi au ţinut un minut de reculegere în memoria echipajului SMURD Iaşi dispărut în timpul unei misiuni de salvare.

Pe 2 iunie 2016, un echipaj SMURD Iaşi, care se deplasa cu un elicopter pentru a prelua un pacient din raionul Cahul, s-a prăbuşit la marginea unei păduri din cauza condiţiilor meteo nefavorabil. Echipajul era format din medicul Mihaela Dumea, asistentul medical Adrian Gabriel Sandu, pilotul comandor Ilie Doru Gavril şi copilotul – căpitan comandor Voicu Şocae.

Accidentul aviatic a avut loc în apropierea localităţii Haragâş, raionul Cantemir. Echipajul SMURD Iaşi efectuase deja o misiune de salvare în Republica Moldova, iar în momentul producerii accidentului se îndrepta spre un al doilea pacient. Echipajul se afla la a nouăsprezecea misiune transfrontalieră

De la începerea proiectului transfrontalier SMURD în Republica Moldova – an 2015 – echipajele din zona transfrontalieră a României au efectuat 122 de misiuni de salvare a locuitorilor de peste Prut.

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare