Coreea de Sud a înregistrat primul deficit de cont curent în ultimii șapte ani

Coreea de Sud

Potrivit Bank of Korea (BOK), deficitul de cont curent al țării a ajuns la 660 milioane USD la sfârșitul lunii aprilie, o deteriorare bruscă față de un excedent de 82 de miliarde de dolari, înregistrat cu o lună înainte.

  • Acesta marchează primul deficit din aprilie 2012, când exporturile sud-coreene către Uniunea Europeană au fost reduse în mijlocul crizei datoriilor europene.

Deficitul înregistrat anul acesta a fost atribuit unei scăderi a excedentului balanței comerciale datorită micșorării volumului exporturilor. În aprilie, exporturile din țară au scăzut cu 6,2% pe an, la 48,3 miliarde USD.

BOK declară că declinul a survenit pe fondul scăderii prețurilor cipurilor și al comerțului global lent. Importurile au atins valoarea de 42,3 miliarde USD, în creștere cu 1,8% față de anul precedent, la cel mai scăzut nivel din decembrie 2016. Ministerul Finanțelor a declarat, însă, că deficitul de cont curent din luna aprilie este temporar, și că în luna mai va avea loc o revenire la surplus, menționând că principala cauză a deficitului, plățile de dividende către investitorii străini, este un fenomen mai pronunțat în luna aprilie, prognozând un surplus total de 60 miliarde de dolari pentru acest an.

Sursa: KBS World Radio(online) cu sprijinul consilierilor economici din rețeaua externă a MMACA