Coreea de Sud trimite muniţie Ucrainei prin SUA

Sute de mii de proiectile de artilerie din Coreea de Sud au fost deja expediate către Ucraina, prin Statele Unite, scrie miercuri cotidianul Wall Street Journal, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Conducerea de la Seul fusese iniţial reticentă faţă de înarmarea Ucrainei, însă – potrivit unor surse pe care ziarul nu le dezvăluie – a ajuns la un „aranjament confidenţial” cu Washingtonul pentru livrarea proiectilelor.

Jeon Ha-kyu, purtător de cuvânt al ministerului sud-coreean al apărării, a declarat joi că a existat un dialog cu Pentagonul despre exporturile de muniţie, însă articolul din Wall Street Journal are „părţi inexacte”. „Au fost diferite discuţii şi cereri, iar guvernul nostru va lua măsurile corespunzătoare, reexaminând în întregime, în acelaşi timp, războiul şi situaţia umanitară din Ucraina”, a adăugat el într-o informare pentru presă.

Miercuri, consilierul pentru securitate naţională Cho Tae-yong informase parlamentul că oficialităţile din Coreea de Sud vor lua o decizie după ce vor monitoriza evoluţia situaţiei, însă nu există niciun plan de a trimite Ucrainei obuze, nici direct, nici prin Polonia. El nu a dat detalii despre cooperarea cu Statele Unite.

Coreea de Sud, aliată a SUA şi mare producătoare de muniţie de artilerie, a exclus până acum trimiterea de sprijin letal în Ucraina, în ciuda presiunilor americane şi europene, invocând ca motiv legăturile economice cu Rusia şi influenţa Moscovei asupra Coreei de Nord.

Într-un interviu acordat agenţiei Reuters în aprilie, preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a lăsat însă să se întrevadă perspectiva unei schimbări. El a arătat că pentru ţara sa ar putea fi greu să se limiteze la ajutoare umanitare şi financiare dacă Ucraina se va confrunta cu atacuri de mare amploare împotriva civililor sau cu „o situaţie pe care comunitatea internaţională nu o poate aproba”.

Departamentul Apărării SUA şi preşedinţia de la Seul nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters de a comenta informaţiile din Wall Street Journal. Cotidianul susţinuse că oficialii de la Seul „au ezitat” după relatările presei despre discuţiile de la sfârşitul anului trecut, însă după vizita de luna trecută a lui Yoon la Washington, unde s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden, a avut loc un „progres”.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare