O echipă de 21 de experţi sud-coreeni se va deplasa duminică în Japonia pentru o inspecţie de şase zile la faţa locului înainte de deversarea plănuită în mare a apei radioactive de la centrala nucleară avariată Fukushima, a anunţat vineri guvernul de la Seul, transmite Yonhap, informează Agerpres.
Delegaţia, ce va condusă de preşedintele Comisiei Naţionale pentru Siguranţă şi Securitate Nucleară, Yoo Guk-hee, va evalua siguranţa întregului proces de deversare şi va verifica, de asemenea, capacitatea Japoniei de a analiza materiale radioactive, a indicat guvernul sud-coreean.
Inspecţia a fost convenită de principiu la întâlnirea preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol cu premierul japonez Fumio Kishida, desfăşurată la Seul în această lună.
Sud-coreeni sunt preocupaţi de posibile riscuri pentru sănătate şi mediu ale deversării plănuite de apă contaminată.
Echipa de inspecţie se va întâlni cu responsabili ai operatorului centralei, Tokyo Electric Power Co. (Tepco), pentru a discuta în amănunţime situaţia generală, după care va vizita instalaţii ale centralei şi va avea discuţii cu oficiali japonezi pe baza constatărilor făcute.
Delegaţia va avea ocazia să examineze sistemul de purificare al centralei, cunoscut ca ALPS, şi să evalueze rezultatele procesului de purificare a apei prin ALPS.
În plus faţă de experţii guvernamentali, un grup separat de 10 experţi civili va fi format pentru a evalua şi sprijini activităţile echipei de inspecţie.
În martie 2011, un puternic cutremur şi tsunamiul care i-a urmat au avariat sistemele de răcire ale centralei de la Fukushima, rezultând eliberarea unei mari cantităţi de radiaţii.
Centrala stochează în prezent peste 1,3 milioane de tone de apă tratate de ALPS. Deversarea apei este prevăzută să înceapă între primăvară şi vară, şi va dura decenii până când se va încheia. Potrivit oficialilor japonezi, acesta este o etapă inevitabilă în procesul de dezafectare a centralei.
Între timp, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică desfăşoară o inspecţie separată. Agenţia a publicat deja cinci rapoarte şi urmează să îl publice în iunie pe la cel final referitor la evaluarea multianuală a siguranţei.
sursa – AGERPRES