Coregrafă ucraineană: Trăiam într-o ţară europeană, războiul nu era ceva posibil; vrem doar să trăim

Coregrafa ucraineană Viktoriya (Vika) Medviedieva a găsit la Bucureşti un loc în care ‘să ia o pauză’ de la războiul din ţara sa, iar aici a organizat ateliere de dans.

Ea spune că, pentru poporul său, conflictul armat a fost un lucru improbabil înainte de dimineaţa zilei de 24 februarie şi vrea ca ucrainenii să fie crezuţi în legătură cu agresiunile care au loc în ţara ei.

Vika îi îndrumă cu calm pe participanţii la atelierul ‘Dance with Ukraine’, în studioul AREAL, din spatele Ateneului Român.

A venit la Bucureşti după ce a stat 40 de zile în oraşul său, Kiev, unde a încercat să ajute cât de mult a putut. Vineri, ea va pleca în vestul Ucrainei, pentru a se întâlni cu prieteni şi cu familia, în perioada sărbătorilor de Paşte.

‘Acum cred că este mult mai periculos în Kiev, unde locuiesc, pentru că este o a doua fază a războiului şi sunt bombardamente în toată Ucraina. Am decis să îmi iau o perioadă de linişte, pentru că, atunci când a început războiul, am încercat să ajut oamenii, soldaţii, ca voluntar’, a povestit ea, pentru AGERPRES.

În prima parte a invaziei a găzduit persoane din estul Ucrainei. ‘Lângă casa mea sunt Bucea, Irpin, unde s-au întâmplat lucrurile cele mai îngrozitoare. Lucrurile acestea le vedeam pe fereastră şi am decis că nu mai pot sta în Ucraina o perioadă. Dar vreau să mă întorc şi, vineri, merg în vest… Apoi mă întorc aici’, a afirmat coregrafa.

Spune că în România a fost ajutată de numeroşi artişti. Mai mult, aici, toată lumea vrea să ajute, toată lumea vrea să îi ofere mâncare.

Înainte de începerea războiului, ucrainenii nu credeau că incursiunea armată va avea loc. ‘Toţi ştiam, dar într-o lume modernă nu poţi să crezi că se va întâmpla. Trăiam într-o ţară europeană şi războiul nu era ceva posibil. Era vorba de Rusia. De fapt, am mulţi prieteni ruşi şi unii m-au ajutat aici. Nu am crezut că va începe (războiul – n.r.) şi ne-am văzut de vieţile noastre. La 5 dimineaţa am auzit explozii şi ne-am trezit şi am înţeles că este război. Ne-am trimis mesaje, ne-am sunat, mulţi au încercat să fugă din Kiev’, îşi aminteşte Vika.

În primul moment nu a plecat, pentru că nu a dorit să îşi abandoneze ţara şi pentru că a sperat că atacul armat se va încheia curând.

‘Nu voiam să plec din ţara mea. Toţi am sperat că se va termina repede, că lumea va şti şi, dacă va şti, nu poate dura aşa de mult. Lumea încearcă să ne ajute, dar e ceva… ‘vă ajutăm dacă veniţi aici, dar nu putem veni noi la voi”, spune coregrafa.

Pentru că are atestat de la Crucea Roşie, în prima lună şi jumătate a încercat să ajute, în Kiev, dar îşi aminteşte că a văzut ‘prea multă moarte, prea multă suferinţă’.

‘Am înţeles că nu sunt pregătită pentru asta. Nimeni nu e pregătit pentru asta’, mărturiseşte ea. Spune că este important să vorbească despre ceea ce se întâmplă, iar, la începutul lunii iunie, va avea o intervenţie, la invitaţia Centrului Naţional al Dansului în acest sens. ‘Mă bucur că pot măcar să le spun oamenilor ce se întâmplă. (…) Vreau să transmit un mesaj legat de război’, adaugă Vika.

În opinia ei, ‘arta este o mare putere’. ‘Mulţi artişti ruşi acum tac. Eu cred că le e teamă, nu ştiu ce să facă, pentru că atunci când eşti artist nu te implici în politică. Dar acum trebuie să vorbim toţi despre astea’, subliniază ea şi îşi exprimă speranţa că arta va face ca asemenea agresiuni să nu mai aibă loc. ‘Când creezi ceva, un performance, lumea îşi va aminti de asta. Poate oamenii vor încerca să uite războiul, dar vom avea în continuare arta noastră şi va aminti că nu e permis ca asemenea lucruri să se repete’, afirmă Viktoriya Medviedieva.

În ceea ce priveşte întoarcerea sa în Ucraina, Vika spune că în ţară ‘nu există loc sigur’. Părinţii săi sunt în nordul Ucrainei şi speră ca ei să ajungă măcar până la Kiev. ‘Dar nu ştiu ce înseamnă loc sigur. Guvernul ne spune că nu există loc sigur în Ucraina. (…) Nu ştiu unde este un loc sigur în Ucraina’, mărturiseşte ea.

Banii obţinuţi în urma atelierelor vor fi donaţi către Ucraina. ‘Cu profesia mea este greu şi mă bucur că aici pot lucra în zona artei şi pot vorbi’, spune coregrafa.

Atunci când este întrebată de ajutorul de care are nevoie Ucraina, dincolo de oprirea războiului, ea afirmă: ‘Măcar credeţi-ne, pentru că propaganda rusă spune că nu se întâmplă nimic acolo, că ne-am atacat singuri. Iar noi doar vrem să ne trăim vieţile’.

Co-directorul artistic al AREAL, Alexandra Bălăşoiu, îşi aminteşte că întâlnirea cu Vika a fost o întâmplare fericită, ‘serendipity’, cum o numeşte ea.

‘Vika i-a scris unui prieten din România că are nevoie de un loc unde să danseze. I-am zis: ‘vino aici!’. A venit să se antreneze. Chiar are o practică de antrenament fizic. Este un dansator care e obişnuit să muncească. A venit şi treptat am încercat să o introducem în lumea de dincolo de AREAL’, a declarat, pentru AGERPRES, Alexandra Bălăşoiu.

Viktoriya Medviedieva a studiat coregrafie la Universitatea Pedagogică Naţională Drahomanov, din Ucraina. A absolvit cursul de coregrafie modernă la Şcoala de Dans Totem din Kiev şi a participat ca dansatoare şi coregrafă într-o multitudine de proiecte comerciale şi show-uri de televiziune din Ucraina. Este membru al Pro Contemporary Kyiv, Holovy Dance group şi Honored Worker of Variety Arts of Ukraine. Colaborează cu h.dance group Minsk, Totem Dance Theater. Este coregraf în asociaţia creativă Kult Prosvet.

În luna martie, anul trecut, spaţiul AREAL s-a deschis în Bucureşti pentru a oferi sprijin direct proiectelor iniţiate de fondatorii săi şi îşi propune să crească coeziunea sectorului coregrafic, să dezvolte şi să atragă noi categorii de public pentru dansul contemporan. Activitatea spaţiului AREAL este coordonată, începând din 2021, de un colectiv artistic format din coregrafii Alexandra Bălăşoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu şi Valentina De Piante.

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare