„Nu știu în cîte țări din lume practicienii din contabilitate au ieșit în stradă într-un protest organizat? La noi, au făcut-o! Au pornit în marș spre guvern, cu pancarte, cu revendicări, cu scandări, ca într-un film absurd. Populația a ridicat din umeri, iar ziariștii au trecut repede peste subiect. Protestul contabililor a fost privit cu zîmbetul pe buze în ciuda faptului că se referea la o mare nenorocire din viața României. Din jocul și învîrtirea cifrelor, țara poate fi băgată în incapacitate de plăți, în revolte, în sărăcie, în declin economic. Cifrele pot distruge și ucide fără să lase urme. Le tot învîrți pînă dai în dambla sau pînă ajungi după gratii”, scrie, în Cotidianul, jurnalistul Cornel Nistorescu.
„Contabilii din țara noastră protestează și amenință că se lasă de meserie. Sunt forțați să recurgă la improvizații. Ce li se pretinde de Ministerul Finanțelor ține de deformări ale logicii. Mulți chiar se lasă de meserie. Cu greu mai găsești un om priceput care să-și asume calcule contabile și întocmiri de balanțe. Pur și simplu, refuză. Fac infarct, se reprofilează sau se tem. Calculul facturilor cu e-tva a devenit mai periculos decît spargerea băncilor. La hold-up mai ai o mică șansă la viața de boier. La contabilitate, te pasc procese pentru o viață, condamnările sau răzbunările patronilor. Te chinuie și statul, și beneficiarul. De ce să mai profesezi contabilitatea cînd domeniul a devenit o poartă deschisă către spitalul de nebuni. În fiecare zi se schimbă o normă, un ordin, o lege, vine un control, cineva consideră o greșeală gravă pe care altcineva o consideră o interpretare corectă.
Totul poate fi relativ, în funcție de cel care citește și interpretează.
Disperarea contabililor vine de la haosul din contabilitate. Legi peste legi proaste, ordine și norme după mintea celui care consideră că toate bilanțurile ascund măcar o evaziune.
Gestiunea și contabilitatea sunt ca niște cîmpuri de luptă. Poate chiar un cîmp tactic în finanțe, asemeni celui practicat de Coldea și Dumbravă în Justiție. Te scot dator și din nimic. Nebunia din combaterea corupției se repetă acum în combaterea evaziunii fiscale. România se chinuie să facă rost de bani de peste tot, în vreme ce o treime din TVA nu poate fi colectată. Iar asta vine mai mult din cauza haosului din mecanismul care o coordonează. Și din protecțiile și învîrtelile conduse de acolo.
Protestul contabililor m-a trimis spre explicațiile celor care sunt experți în materie. Am încercat să înțeleg de unde vine toată aiureala. Imposibil. Din parcurgerea materialului existent pe Google am ajuns la concluzia că nici ministrul Finanțelor nu pricepe.
Apelați la Google și veți găsi textele de mai jos.
Poate ajungeți la o altă concluzie!
-„Marcel Boloș anunță normele decontului precompletat e-TVA. Reacții nervoase ale contabililor, plus o socoteală făcută de Gabriel Biriș”
-„Marcel Boloș amână aplicarea E-TVA până anul viitor. Decizia, luată după scandalul cu mediul de afaceri” (Euronews)
-„ Explicațiile lui Boloș: în ce găuri negre dispare o tremie din TVA-ul plătit de companii și cetățeni ”
– „Boloş, despre decontul de TVA precompletat: „Calculele arată că 35 miliarde de lei anual nu se încasează din TVA”
-”Marcel Boloș pregătește abrogarea unor prevederi și revizuirea termenelor la e-C, după discuțiile cu CONTABILII: Va fi o perioadă tranzitorie”
-„Boloș anunță modificări la e-TVA după criticile venite dinspre mediul de afaceri” (EurActiv)
Au ajuns să protesteze contabilii, cei mai cuminți și aplecați pe hîrtii oameni din România. În cifrele lor se vede cel mai clar că hiba cea mare este la mintea celor care ne conduc”, scrie Nistorescu.