„Plouă cu bancuri. Cel mai potrivit care circulă mi se pare acela cu ”Așa țară, așa ciclon!”. Este și de rîs, dar și de plîns. Exact cum suntem noi. Dar, după ce ne dor maxilarele și ni se usucă lacrimile, trebuie să ne întrebăm:
– De ce?
Din prostie, din incompetență și dezorganizare? Ne-am speriat de efectele dezastruoase ale inundațiilor de la Galați și din sudul Moldovei și ca să nu se revolte populația ne-am spălat pe mîini cu această avertizare exagerată? De cînd n-am mai fost bombardați cu atîtea anunțuri de cod roșu, cod galben și alte coduri? E drept că inundațiile de săptămîna trecută au readus în discuție situația „specialiștilor” din toată rețeaua de la Ape, bazinale, centrale, locale etc, cu toată pleava de piloși strecurată în posturi cu priceperi obligatorii. Nici nenorocirea de la Galați n-a generat o curățenie. Toată armata de impostori din domeniu a scăpat și de data aceasta”, scrie, în Cotidianul, jurnalistul Cornel Nistorescu.
„De ce? Din cauza nivelului de competență din guvern? Din nepriceperea și prostia celor care populează instituțiile? Cineva îmi făcea o precizare demnă de luat în seamă. Nivelul intelectual și profesional al funcționarilor publici, inclusiv al membrilor guvernului, cu Ciolacu cu tot, reprezintă un regres intelectual și profesional cam de zece scări. Și cu fiecare nou venit o tot ținem la vale.
Explicația aceasta nu este suficientă. Am avut parte de o psihoză națională care nu se putea naște numai de la atît și nici întîmplător. Nu a fost o nenorocire globală sau regională pe care n-am putut-o înfrunta. Toată nebunia cu ciclonul a apărut ca o găselniță românească. Vine ciclonul, vine dezastrul și iar vine ciclonul, să ne pregătim de Ashley! Toată media a pompat în prostie la acest pericol și a băgat populația în sperieți. Numai că mass-media, mai ales televiziunile, nu puteau gonfla lucrurile pe cont propriu. Baza acestei psihoze a fost pusă de meteorologi și de autorități. Acum se vede cît de solidă a fost previziunea celor de la Institutul National de Meteorologie și Hidrologie. La celelalte fenomene au mai nimerit-o pentru că veneau pe un traseu analizat și de alții. De data aceasta, ai noștri au dat chix, speriați de „uriașa cantitate de apă care plutește în aer”. De fapt mediocritatea din politică, din guvern și din presă se regăsește cam în același procent și la INMH.
Apoi, bietul Raed Arafat, care s-a ars de atîtea ori, cum să nu ne arate că se agită și că mobilizează subordonații? Așa am avut comandamente, comitete, trupe de intervenție, utilaje și bărci, numai tancuri și vapoare n-am scos la bătaie pe Dunăre. Și toată mobilizarea abia a găsit să raporteze cîte ceva, în vreme ce la inundațiile din județul Galați guvernul a ratat intervenția. Amplificarea măsurilor, raportările televizate și interviurile cu băbuțe speriate au încărcat atmosfera publică mai puterinc decît cea meteorologică.
Am putea crede că a fost vorba de o simulare pentru a analiza reacția populației. Mă îndoiesc, deși în ziua de azi nu poți să mai poți fi sigur de nimic.
A fost cumva și o diversiune menită a acoperi dezastrul din conținultul și aplicarea Legii pensiilor? Nici n-a început bine aplicarea ei că se vede de departe că este varză și că stîrnește o groază de nemulțumiri. Deja se lucrează din greu la modificarea ei și la îmbunătățirea softului care dă rateuri. Mîndria PSD-ului și a guvernului Ciolacu se prelinge ca untul la căldură și ca o apă tulbure prin crăpăturile din zidurile instituțiilor publice.
Să fie asta o explicație a faptului că peste noapte televiziunile au trecut de la pensii și de la războiul din Ucraina la inundațiile scăpate de sub control? M-a amuzat copios frecvența exagerată a inundațiilor din Mexic. Să vadă poporul că și alții au probleme.
Mă tem că pentru a nu pierde procente electorale a fost scos în scenă și acest fantomatic Ciclon Ashley?
Nu cumva la centrul de diversiuni al serviciilor noastre secrete s-a conceput strategia simplă care se poate reduce într-o frază:
– Este mai important să supravuiețuiești decît să votezi cu cap?”, scrie Nistorescu.