Cornel Nistorescu: Iohannis a pus nu România, ci avionul său VIP pe radarele internaţionale pentru a avea un zbor liniştit, fără turbulenţe, spre Africa

„Declarația dată de președintele Klaus Iohannis prin Tanzania s-a rezumat la un argument simplu și sărac. „Prin acest turneu am repus România pe radarul african” . Ce este radarul? DEX menționează că radarul este „Sistem de radiolocație în care, cu ajutorul unui tub catodic și al unei aparaturi anexe, se determină direcția și distanța la care se află diverse obiecte îndepărtate (avioane, obstacole etc.)”, scrie jurnalistul Cornel Nistorescu, în Cotidianul.

„A mințit Klaus Iohannis? Nici vorbă! A pus avionul care îl transporta în acest turneu pe radarul african și toți operatorii de la dirijarea traficului au observat un zbor efectuat de o aeronavă VIP contractată în România. A avut un cod de zbor și a putut fi văzut pe radarul din toate țările și regiunile importante ale Africii. La modul general, cam atît.
Profesorul de fizică (suplinitor și fără performanțe) Klaus Iohannis ne-a păcălit încercînd să se ascundă îndărătul unei metafore. A pus România pe radarul african așa cum Ciolacu a pus fotbalul pe radarul fotbalului european. Tot cu o vizită, ca și cele de prin piețe și alimentare. Ne-a transmis că prin călătoria sa a pus numele României pe radar, adică pe lîngă consemnarea zborurilor a pus țara noastră și pe agenda diplomatică și politică a țărilor din Africa. Nici vorbă! Fals de tot! Poate zice cel mult că a marcat turistic și cîteva țări din Africa și că în mandatul său a cam făcut înconjurul turistic al lumii. Atît. În celelalte țări africane, turneul său turistic nu s-a văzut și n-a existat. Doar ziarele și televiziunile din țările prin care s-a preumblat, chiar și de prin cele vecine acestora, i-au menționat vizita. Nici că se putea altfel. Este vorba de o vizită a unui președinte de stat din Europa prin unele locuri prin care n-a mai prea călcat nimeni. Cum să nu-l menționeze? Ba șefii unora dintre aceste țări s-au umflat în pene că primesc o asemenea vizită. În celelalte țări africane n-a însemnat nici atît. Și nici nu avea cum. În cele mai multe nu avem ambasade. Relațiile noastre cu unele dintre ele sunt nule.
Cît de activă este România în Africa? Din cele 54 țări cîte numără continentul, România are ambasade în 13 dintre acestea – Africa de Sud, Pretoria (ambasadă), în Angola, la Luanda (ambasadă), în Nigeria, la Abuja (ambasadă), în Senegal, la Dakar (ambasadă), în Sudan, la Khartoum (ambasadă), Etiopia, la Addis Ababa (ambasadă) și Kenya, la Nairobi (ambasadă), în Zimbabwe, la Harare (ambasadă). La acestea trebuie adăugate cele cinci din Nordul Africii (Maroc, Tunisia, Egipt, Libia și Algeria).

Ce-a făcut Iohannis în nouă ani de mandat pentru a relansa relațiile economico-diplomatice cu acestea? Măcar în cele în care avem ambasade? Absolut nimic! A dus-o pe prima doamnă la piramide și gata. De mirare că s-a ostenit să semneze cîteva numiri de ambasadori!

Vizita de zece zile a președintelui României în Africa este dovada prestației sale submediocre în fruntea statului. Punerea României pe radarul african este o minciună, o păcăleală menită a acoperi cheltuielile unui turneu de plăcere, în care nu s-a chinuit să ia nici măcar reprezentanți ai economiei.
Pe zi ce trece, Klaus Iohannis rămîne vizibil doar pe radarul nemulțumirii românilor!

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare