„După Proiectul de țară uitat printr-un avion, după proiectul România Educată, tîrît prin declarații și promisiuni, după Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului și Muzeul National de Istorie a Evreilor și a Holocaustului din România, Klaus Iohannis a bifat și Holocaustul țiganilor. A transmis un mesaj printr-un consilier prezidențial cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor”, scrie jurnalistul Cornel Nistorescu în Cotidianul.
„Cu acest prilej, el a spus:
„Aducem un pios omagiu romilor care au fost victimele genocidului din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi ne reafirmăm angajamentul pentru preţuirea şi apărarea drepturilor fundamentale şi a demnităţii umane. În Europa, ura şi intoleranţa, asumate la nivel de politică de stat, au distrus viaţa a aproape jumătate de milion de romi – copii, femei şi bărbaţi. Autorităţile române din acele vremuri au contribuit, în mod ruşinos, la acest bilanţ criminal, 25.000 de romi fiind deportaţi, iar dintre aceştia 11.000 nu au supravieţuit”.
Cît s-a implicat Klaus Iohannis în problema țigănească?
„Sper ca și acum astrele să fie în favoarea acestei asocieri” …. „este esenţial să putem vorbi deschis în societate despre acest capitol dureros, mai ales când vedem, în prezent, tot mai dese încercări de a resuscita intoleranţa şi discriminarea faţă de diferite minorităţi”.
Klaus Iohannis, fericit succesor al bunurilor Grupului Etnic German (operațiune în care a fost implicat ca primar al Sibiului), ne atrage atenția că ”este foarte important să putem vorbi deschis despre acest capitol dureros”.
Unde a vorbit deschis Klaus Iohannis despre Holocaustul Romilor sau cum, zic românii, al țiganilor? Cînd a propus sau a cerut el Comisiei Europene un program de educație și de integrare a acestora? Cînd a pledat cauza lor? Cîte vizite a făcut președintele României la asociațiile de profil sau în cartierelor de romi din Săcele sau din alte orașe?
El reduce totul la soartă, la noroc, la astre. Contribuția lui se reduce la „să sperăm!”
„Sper ca și acum astrele să fie în favoarea acestei asocieri”.
Nu văd ce se mai poate face cu egocentrismul președintelui și cu prestația sa de figurant politic. Dar nu pot să trec peste o afirmație a sa din declarația făcută cu prilejul acestei Zile. El zice:
„În acest sens, trebuie să continuăm eforturile de a sancţiona şi de a combate activ ideile sau comportamentele care polarizează, prejudiciază sau stigmatizează orice fel de persoană sau grup”.
Klaus Iohannis a rămas blocat în gîndirea sa germanică.
„ Trebuie să continuăm eforturile de a sancţiona şi de a combate activ”.
Asta spune destul de mult despre atitudinea și gîndirea sa democratică.
Să-i scoatem din istorie și din societate pe cei care au greșit, să-i „ sancționăm” (pedepsim) și să-i combatem pe cei care au alte idei și comportamente!
Așa înțelege Klaus Iohannis rezolvarea problemei țigănești. Să-i pedepsim pe cei care au idei și comportamente care îi prejudiciază pe romi.
Mai departe, Dumnezeu cu mila!”, scrie Nistorescu.