„Cel mai blajin și de treabă candidat la prezidențiale a călcat într-un rahat. S-a dus la Pro TV, la emisiunea de flecărit a lui Măruță, și s-a umplut de sîngele mediocrității. Ca și alți invitați, a fost întrebat de Măruță ceva „foarte inteligent” și a răspuns stupid. Pierdut în spiritul limbăreț al emisiunii, Nicolae Ciucă s-a aventurat într-o ironie care i-a ieșit atît de prost încît părea că vrea să-și dea singur șuturi și scatoalce”, scrie, în Cotidianul, jurnalistul Cornel Nistorescu.
„Toți înțelepții nației, toate televiziunile pro PSD și USR, plus eminențele cenușii al peisajului politic papagalizat au sărit ca arse.
– Analfabetism funcțional, neamule, analfabetism funcțional în toată regula!, au strigat în cor vitejii și nemiloșii noștri analfabeți politic și cultural, paznici ai logicii, ai cinstei și ai corectitudinii, hotărîți să-l tîrnosească definitiv pe liberal.
Culmea, șocat de ce-a scos pe gură, și generalul în retragere s-a străduit s-o repare, bătînd-o definitiv în cuie, lipindu-se și mai strașnic de gafa făcută.
Toată presa noastră hiper-profesională, hiper-cultă, hiper-corectă a sărit la gîtul lui, etalîndu-și mușchii gîndirii și adjectivele ascuțite, bucuroasă că poate termina repede o execuție și fără să se întrebe, cum Dumnezeu a fost posibil?
– O fi Nicolae Ciucă chiar atît de împiedicat?
Nimeni nu a căutat o explicație la ce a căutat Nicolae Ciucă la emisiunea lui Măruță? Visa el să se întreacă în glumițe și palavrageli cu cel mai superficial și găunos vorbete al postului? O fi suferind bietul general de singurătate și o fi avut chef de o bere televizată? Sau i-or fi ruginit maxilarele și a cerut să fie scos la o repriză de limbuție? Și, dacă ar fi avut asemenea porniri, cei din preajmă ar fi trebuit să-l oprească, să-i spună, stop, nu să-l împingă în așa loc superficial și nepotrivit.
La ce se așteptau Silviu Mănăstire și Lucian Bode, mințile cenușii din spatele campaniei generalului? Ce sperau să etaleze acolo? Povestiri din popotă? Să facă jonglerii cu cascheta sau să facă din țeava puștii un oboi sau un tulnic? Măruță abia poate sări peste două abecedare. La Pro TV, Nicolae Ciucă ar fi putut interveni eventual la Știri despre războiul din Ucraina, despre situația din Orientul Mijlociu, despre problemele NATO, dar nu la Măruță despre trăsăturile morale ale iepurașilor.
Fără îndoială, echipa de comunicare a lui Nicolae Ciucă a comis o greșeală impardonabilă. Îngăduitor cum este, Nicolae Ciucă nu a dat-o afară.
Nici un academician, nici un general, nici un om cu scaun la cap nu s-ar fi aventurat în studioul populat de starlete și dominat de hăhăiala forțată și negîndită a lui Măruță. Orice om serios din Europa, împins într-o așa troacă de vorbe goale ar claca, ar spune prostii și s-ar poticni în camionul cu mărunțișuri. Sau s-ar ridica frumos și ar spune:
– Vă rog să mă scuzați, cred că am greșit emisiunea!
Nicolae Ciucă a făcut greșeala de a încerca să răspundă la tot felul de întrebări, între care unele chiar nu au sau nu pot avea un răspuns fără a risca penibilul. Să cobori la nivelul ping pong-ului practicat în emisiunile lui Măruță înseamnă să te contaminezi și să iei forma ghiveciului de gîndire și comportament din acel studio.
În loc să iasă spunînd, am încercat o glumă, o ironie care a ieșit prost, cum se mai întîmplă în viață, generalul a continuat. Asta este adevărata sa greșeală greu de trecut cu vederea. S-a agățat de gafa pe care a făcut-o și a încercat să o salveze.
Dincolo de această stîngăcie devenită proverbială, Nicolae Ciucă chiar are o problemă. Este deficitar la capitolul comunicare. Și, în loc să exerseze și să se înconjoare de oameni pricepuți, a marșat pe mîna aparatului de partid, a perechii Lucian Bode – Silviu Mănăstire. Din cauza „inteligenței” acestora, a încasat-o și cu panourile. Se spune că Silviu Mănăstire, după rateurile sale în televiziune, s-ar fi specializat în comunicare și în frăția lui cu Lucian Bode (parteneri sau nu), ar fi la baza ideii (afacerii) cu panouri. Ar fi susținut și aranjat închirierea sutelor de panouri pe un an de zile, urmînd să acopere și promovarea Congresului Partidului Popular European, și promovarea cărții lui Nicolae Ciucă, și campania la prezidențiale din luna septembrie. Și cînd s-au trezit cu golul generat de revenirea prezidențialelor în noiembrie, „deștepții” partidului au umplut țara cu figura generalului Ciucă, enervînd pe toată lumea. O enervare bazată pe o afacere care ar fi costat 6 milioane de euro și care s-ar fi derulat printr-o anume firmă.
Cu siguranță, nu a generalului.
Analfabetismul funcțional invocat de analiști și păreriști este aproape egal cu analfabetismul lor politic ne-funcțional. Iar afacerea cu figura lui Nicolae Ciucă pe sute de panouri din toată țara și trambalarea lui la Pro TV (contractată, presupun) mă face să cred că lipsa abilităților de comunicare ale generalului este dublată solid de nepriceperea și învîrtelile unei echipe care îl secondează.
Dacă nu cumva și aceasta o fi păpușată!”, scrie Nistorescu.