Jurnalistul Cornel Nistorescu scrie, în Cotidianul, că numirea Ligiei Deca drept ministru al Educaţiei şi iniţiatoare a legilor programului „România educată” este similar cu a-l pune pe Gigi Becali la ministerul Ştiinţei sau pe Mitică Dragomir la Cultură.
Iată textul:
„Mai este vreme să vorbim despre greva profesorilor. Nu sunt semne că s-ar termina astăzi sau mîine. S-ar putea ca ea să continue și să fie cheia perturbărilor politice din aceste zile. Sunt tentat să cred că ne aflăm în fața unui joc mult mai complicat decît ne așteptam, cu multe ițe externe, joc declanșat cu prilejul rocadei între cei doi președinți de partide. Şi pe care manevre le-am putea înțelege mai bine după cîteva zile.
În schimb, subiectul Ligia Deca, pe cît de enervant, este tot atît de valabil. Serios! De ce și cum a ajuns Ligia Deca ministru al Educației? Are drept specializare de bază Facultatea de Navigație și Transport Naval din Galați. A făcut studii masterale în domeniul managementului maritim și portuar tot la Galați.
Ligia Deca putea merge în porturi și pe nave, în ministerul Transporturilor sau la ecluza de la Agigea. Dar ea s-a retras din zona apelor și a preferat să devină activistă civică, fiind desemnată să conducă proiectul „Universități Curate” inițiat de Societatea Academică din România (SAR).
Cum a ajuns Ligia Deca președintă a Uniunii Europene a Studenților fără nici o performanță profesională? Doar pe baza prestației sale de activist civic la SAR?
Avea geniu în materie de oportunități sau a fost împinsă? Înțelegea tainele învățămîntului și ale educației din discuțiile cu studenții, din ședințe cu ei sau cînd trecea prin (sau pe lîngă) clădirile universităților? Cîtă cultură și cîtă carte știe Ligia Deca din moment ce baza pregătirii sale este navigația? A sărit de pe vapor în marile biblioteci? A scris cu șurubelnița și cu busola o operă vastă, care l-a fascinat și pe Klaus Iohannis? Ṣi ce dacă a fost șefa secretariatului Bologna? Nu este o garanție că l-a și înțeles. Ba din felul în care l-a susținut și, mai apoi, aplicat se vede că n-a priceput mare lucru.
A participat la organizarea unor conferințe de educație? Cărînd dosare, multiplicînd materiale? Presupun că nu ea le-a dat direcția și nici substanța!
Cum a devenit Ligia Deca expert colaborator cu Unitatea Executivă pentru finanțarea Învățămîntului Superior? Cînd s-a specializat în finanțe? Cariera ei spectaculoasă, cu salturi aproape imposibile de pe o cracă pe alta, din domeniu în domeniu este măcar suspectă.
De la nave și trafic maritim, la evaluare civică și universitară, apoi la finanțe în educație și mai apoi cercetător în domeniul științelor politice nu-i o distanță cam mare?
Fie ne aflăm în fața unui geniu, fie a unei impostoare, de tipul duduilor oportuniste, lipite pe la diverse partide și ONG-uri. Altfel, Ligia Deca ar trebui să arate ca un Einstein politico-navalo-educațional.
Puteți găsi biografia și performanțele doamnei ministru pe diverse site-uri aflate la îndemîna oricui.
Vă puteți minuna și pe un telefon. Omul care l-a sfătuit și s-a străduit să-l lumineze pe Klaus Iohannis într-ale educației și care s-a aflat la baza ratatului program „România Educată” este un soi de homo universalis:
„este cercetător în domeniul științelor politice, iar în 2016 a susținut doctoratul în acest domeniu la Universitatea din Luxemburg.[7] Domeniile de interes în care a studiat și publicat sunt: procesul de europenizare, politici publice în învățământul superior și internaționalizarea educației.[4] Deca a urmat un program postdoctoral la New Europe College din București.[2]” (wikipedia)
Conține traseul profesional al Ligiei Deca opere și performanțe care să o recomande pentru postul de consilier al președintelui și mai apoi ca ministru al Educației? Şi Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă au zis „Da!”
Să vă reproduc și prezentarea gînditoarei noastre într-ale educației așa cum apare pe New Europe College:
„She is the graduate of a PhD program in Political Sciences and Educational Policies at the University of Luxembourg and the author of several papers and studies in the field of educational policies. Deca has also been a visiting professor at the Central European University, Boston College and the West University of Timisoara. Her professional experience also includes working as an expert for the Council of Europe, European Commission, EQAR, DAAD etc. In 2014 she was a member of the ‘Science in Education’ Expert Group set-up by the European Commission and in 2019 she was chosen as an evaluating expert for the European Universities pilot project”.
O ingineră din domeniul navelor și navigației a trecut prin activism și finanțări, a devenit expert în educație dar și cercetător în științele politice și a fost perfecționată insclusiv la New Europe College (din cîte știm, susținută cu fonduri germane) și aflată sub umbrela lui Andrei Pleșu, pe Strada Plantelor din București.
Cît înțelege Ligia Deca din învățămîntul românesc? Îl pricepe fără să-l cunoască! Biografia ei ne îndeamnă să credem că mai nimic. Sigur, are ceva habar de normele europene și de noile direcții fixate de la Bruxelles. Dar pînă la a-i cere să pună bazele „României Educate” și pînă la a-i încredința scaunul de ministru la Educație este o inconștiență egală cu iresponsabilitatea.
E ca și cum l-ar fi numit pe Gigi Becali la Știință sau pe Mitică Dragomir la Cultură.
Cît de responsabili îi putem considera pe cei care le-au numit pe Monica Anisie și pe Ligia Deca la acest minister care troznește din toate încheieturile de o bună bucată de vreme?
Nu cumva ar trebui să răspundă cineva și pentru aceste desemnări zălude?”, a scris Nistorescu.