Contractul pentru achiziția corvetelor, încheiat la finalul lunii iunie 2019, ar putea să-și găsească finalitatea cât de curând, în funcție de răspunsul constructorului francez, anunță miercuri ministrul Apărării Angel Tîlvăr.
”La sfârșitul acestei săptămâni așteptăm răspunsul de la partea franceză, după care va fi solicitat următorul și în funcție de decizie care se va lua vom ști ce avem de făcut în continuare.
Este un contract din 2019 care poate să își găsească o finalitate într-un sens sau altul în curând”, a declarat ministrul Apărării Angel Tîlvăr la ieșirea de la audierile pentru formarea Guvernului Ciolacu.
Contractul pentru construcția celor patru corvete, câștigat de Naval Group, trebuia semnat în urmă cu mai bine de doi ani. Surse din armată susțin că partea franceză a cerut constant mai mulți bani, motivând că s-au scumpit foarte mult materiile prime. Deși părțile susțin că negociază, iar autoritățile de la București au tot acordat termene pentru semnare, nerespectate de fiecare dată, programul de înzestrare este în continuare blocat.
Numai anul trecut, fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, le-a oferit patru termene francezilor de la Naval Group pentru a lua o decizie: februarie 2022, aprilie 2022, iulie-august 2022, octombrie 2022, însă nici la această dată nu s-a ajuns la vreo înțelegere.
Contractul de aproximativ 1,2 miliarde de euro prevede construirea în România a patru corvete pentru Forțele Navale Române.
Prima navă trebuie livrată la 3 ani de la semnare.
La licitația câștigată de Group Naval și Șantierul Naval Constanța au mai participat Damen, care ar fi construit navele în șantierul propriu de la Galați, și Fincantieri, care ar fi folosit șantierul de la Tulcea.