Costel Alexe, președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru două infracțiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată, anunță B1.
În același dosar mai sunt vizați Radu-Gabriel Apetrei, șef Serviciu resurse umane și salarizare din cadrul Consiliului Județean Iași, și Vlad-Corneliu Babă, consilier IA la cabinetul președintelui Consiliului Județean Iași, detașat ca manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași.
Primul e acuzat de două infracțiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată, iar al doilea de instigare la infracțiunea de uz de fals, instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la infracțiunea de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, cu scopul obținerii unui folos necuvenit pentru sine sau pentru altul
Ce acuzații îi aduc procurorii DNA lui Costel Alexe
Anchetatorii susțin că, pe 11 noiembrie 2020, Costel Alexe, în calitate de președinte al Consiliului Județean Iași, ajutat de Apetrei, ar fi dispus, cu încălcarea prevederilor legale, detașarea lui Babă de pe funcția de consilier IA în cadrul Compartimentului cabinetului președintelui Consiliului Județean Iași pe funcția de manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași.
Procurorii spun că Alexe a dispus numirea deși știa că Babă nu îndeplinește condițiile legale.
„Menționăm că inculpatul Baba Vlad-Corneliu ar fi fost angajat pe o perioadă determinată, fără concurs, pe funcția de consilier IA în cadrul Compartimentului cabinetului președintelui Consiliului Județean Iași în data de 11 noiembrie 2020 și tot la aceeași dată ar fi fost detașat pe funcția de manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași”, a transmis DNA într-un comunicat.
Pe 10 martie 2021 și 07 iulie 2021, Costel Alexe ar fi dispus prelungirea detașării lui Vlad-Corneliu Babă în funcția respectivă de conducere.
Anchetatorii îl mai cuză pe Alexe că ar fi inițiat și elaborat un proiect de hotărâre prin care ar fi fost schimbate condițiile de participare la concurs precum și componența comisiei, scopul fiind ca Babă să rămâne definitiv pe postul respectiv.
Presupusele fapte ar fi produs bugetelor Consiliului Județean Iași și Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași un prejudiciu de 143.587 lei, reprezentând salariile încasate de Babă. De asemenea, au fost și vătămate interesele legitime ale celor două instituții ca urmare a numirii la conducerea școlii a unui manager care nu îndeplinea condițiile legale.
Cu toate acestea, cele două instituții nu s-au constituit părți civile în dosar.
„După obținerea postului în urma demersurilor de mai sus, inculpatul Babă Vlad-Corneliu ar fi intervenit pe lângă subalternii săi pentru obținerea, de către două persoane, a unor posturi în cadrul instituției pe care o conducea. Precizăm că, anterior, celelalte persoane implicate au încheiat cu procurorii anticorupție acorduri de recunoaștere a vinovăției, mediatizate prin comunicatul nr. 520/VIII/3 din 8 iunie 2022”, se mai arată în comunicat.
Costel Alexe a mai fost trimis în judecată de procurorii DNA și pentru luare de mită și instigare la delapidare. După primele acuzații ce i-au fost aduse, acesta s-a autosuspendat din funcțiile de conducere din PNL.