Covasna: 15 clădiri monument istoric din judeţ sunt în stare avansată de degradare

Un număr de 15 clădiri monument istoric din judeţul Covasna, printre care mai multe biserici şi conace vechi, se află într-o stare avansată de degradare şi necesită intervenţii urgente pentru restaurare, avertizează conducerea Direcţiei Judeţene pentru Cultură.

Potrivit unui raport postat pe site-ul Prefecturii, peste 80% dintre monumentele istorice din judeţ sunt în proprietate privată, iar starea lor de conservare variază, fiind în pericol cele cu un regim juridic incert, dar şi cele nelocuite sau utilizate fără respectarea Legii 422 din 2001, cum ar fi gospodăriile ţărăneşti vechi.

Printre monumentele care necesită intervenţii de urgenţă se numără conacul Domokos din Araci, Ansamblul rural case de lemn din Chichiş, Conacul Beczasy din Dalnic, Conacul Hollaky din Dobolii de Jos, fostul abator comunal din Sfântu Gheorghe, Biserica Sfântu Nicolae din Breţcu şi Ansamblul tehnic – Planul înclinat de la Covasna-Comandău.

Conducerea instituţiei menţionează, totodată, că în judeţ sunt şi exemple pozitive în care proprietarii au intervenit pentru reabilitarea clădirilor, fiind amintite castelul Daniel din Tălişoara, castelul Kalnoky din Micloşoara, conacul Gal din Dalnic, conacul Ferenczy-Boda din Filia, precum şi mai multe conace din localitatea Cernat.

În raport se menţionează că printre problemele care pun piedică reabilitării clădirilor se numără, printre altele, lipsa acută de proiectanţi.

‘Există contracte semnate pentru finanţări din fonduri UE, întârzieri în elaborarea şi depunerea pentru avizare a documentaţiilor tehnice. Constructorul este ales pe baza preţului din ofertă şi nu pe baza experienţei (sau acreditării), lipsa specialiştilor şi experţilor acreditaţi MC pentru întocmirea studiilor de specialitate care vor face parte din documentaţiile înaintate spre avizare în cazul unor intervenţii la monumente istorice, în zona de protecţie a monumentului istoric sau în zone protejate sau în cazul unor documentaţii PUG, PUZ, PUD’, se arată în documentul citat.

Potrivit raportului, în cursul anului trecut au fost începute sau continuate lucrările la aproape zece obiective din judeţ, printre care Biserica fortificată din Sfântu Gheorghe, Mănăstirea franciscanilor din Estelnic, centrul istoric şi Mănăstirea minoriţilor din municipiul Târgu Secuiesc şi au fost finalizate 6 obiective, printre care fostul sediu al Scaunelor, azi Biblioteca Judeţeană din Sfântu Gheorghe, Biserica reformată din Dobolii de Sus, Biserica Adormirea Maicii Domnului din Mărtănuş, Biserica Reformată şi Biserica Sfânta Treime, ambele din Târgu Secuiesc.

De asemenea, Ministerul Culturii sau Direcţia Judeţeană de Cultură au avizat, printre altele, intervenţiile la Muzeul Naţional Secuiesc, Colegiul Szekely Miko, Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe, precum şi la Castelul Miko din Olteni, unde sunt planificate lucrări. AGERPRES / (AS – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă)

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare