Titlul ‘Pro Urbe’, cea mai înaltă distincţie instituită de autorităţile locale din municipiul Sfântu Gheorghe în scopul recompensării morale a cetăţenilor care au contribuit la creşterea bunăstării comunităţilor locale sau a prestigiului localităţii, va fi conferit în acest an profesoarei Mariana Drăgan şi dr. Sandor Jozsef, decizia fiind luată joi în şedinţa Consiliului Local.
Pentru acest titlu onorific au fost făcute şapte nominalizări, iar Comisia pentru învăţământ şi cultură, întrunită săptămâna trecută, a propus ca distincţia să fie acordată dr. Sandor Jozsef şi prof. Maria Peligrad, însă consilierii de etnie maghiară, care deţin majoritatea covârşitoare în forul aleşilor locali, au votat în bloc împotriva acesteia din urmă, în locul ei fiind aleasă profesoara de Limba şi Literatura Română Mariana Drăgan.
Primarul Antal Arpad a explicat că refuzul acordării premiului ‘Pro Urbe’ Mariei Peligrad are legătură cu contestarea în instanţă a steagului municipiului Sfântu Gheorghe de către Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, una dintre organizaţiile care o susţin pentru acest titlu.
‘Cred că e important să vorbim sincer şi deschis întotdeauna. Din nefericire, noi am crezut că acest lucru aparţine trecutului, însă încă mai sunt unii care contestă decizii luate la cel mai înalt nivel, luate de Guvernul României. Sunt unii care, în continuare, atacă steagul oraşului, atacă stema oraşului, atacă simbolurile comunităţii noastre, ale tuturor celor care trăim aici, iar cei care atacă simbolurile oraşului atacă oamenii din acest oraş, atacă comunitatea în care trăiesc şi nu cred că îi putem considera parteneri pe cei care nu vor ca noi să trăim în pace şi linişte în acest oraş. Eu îi consider parteneri pe cei care au fost aleşi de oameni, pe cei care conduc partide, care au reprezentare politică şi nicidecum pe cei care se autoproclamă reprezentanţii comunităţii româneşti din acest oraş. Alegerea doamnei profesor Drăgan este un mesaj important, în sensul în care doamna profesor a fost o punte între românii şi maghiarii din acest oraş, ca profesor de limba română a ajutat la învăţarea limbii române sute sau poate mii de copii de etnie maghiară’, a declarat primarul Antal Arpad în plenul Consiliului Local.
Festivitatea de decernare a titlului ‘Pro Urbe’, instituit în anul 1997, va avea loc duminică, 1 mai, de la ora 13, la Biblioteca Judeţeană ‘Bod Peter’, evenimentul fiind cuprins în programul Zilelor Sfântu Gheorghe.
Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a contestat steagul municipiului Sfântu Gheorghe pe considerentul că are un ‘caracter pur etnic maghiar’, fiind reprezentativ doar pentru comunitatea maghiară, nu şi pentru românii care constituie aproape 25% din totalul populaţiei oraşului.
Miercurea trecută, Curtea de Apel Braşov a admis în parte acţiunea Forumului Civic şi a anulat H.G. nr. 711/2021 privind aprobarea modelului steagului municipiului Sfântu Gheorghe, însă sentinţa nu este definitivă.
Sursa: PRESSONLINE