Cozmin Guşă: Alcătuirea listelor de parlamentari, o afacere puturoasă și închisă a partidelor; candidaţii, selectaţi doar în funcţie de obedienţă sau de banii daţi partidului

„Momentul prezentării listelor parlamentare era unul de mare interes după 1989. Membrii și susținătorii partidelor politice erau interesați de numele noi apărute, cu rol de creștere a scorului electoral, iar restul cetățenilor sperau la apariția în noul parlament a unor oameni profesioniști, în stare să procedeze la reforme ce să asigure, la modul minimal, măcar elevarea standardului de viață al României. Apoi listele erau comparate în dezbaterile de la televiziuni, în timp ce partidele își prezentau, chiar cu mândrie, noile vedete pe care le-au convins să adere la programele lor. Asta a fost în trecut. De vreo 20 de ani, această procedură practic s-a blocat, calitatea candidaților la Parlament a scăzut în mod dramatic, oamenii noi în politică fiind reprezentați doar în mod firav și selectați și aceștia doar în funcție de obediență sau de banii plătiți conducerilor partidelor”, scrie, pe solidnews.ro, analistul politic Cozmin Guşă.

„Astfel, prin faptul că alcătuirea listelor de parlamentari a devenit o afacere puturoasă și închisă a partidelor politice, interesul public pentru aceste liste a scăzut în mod vizibil, dar și calitatea Parlamentului a decăzut abrupt, până la nivelul rizibil de azi.

În această săptămână a venit din nou acel moment, repetat odată la 4 ani, în care partidele își vor prezenta public listele de candidați, apoi se vor depune la BEC dosarele acestora. La ce ne putem aștepta și care sunt luptele subterane din partide?

La PSD, Ciolacu, în înțelegere cu baronii apropiați lui, va impune cât mai mulți fideli ce să-i asigure suportul politic și în cazul unei înfrângeri la prezidențiale, care este destul de probabilă; el are șanse de câștig doar dacă ajunge în turul 2 cu George Simion, scenariu extrem de improbabil astăzi. Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Paul Stănescu au și ei favoriții lor prin județe, cărora le vor acorda scaune de parlamentari, deputați sau senatori, deci vor reuși și ei, la rândul lor, să-și impună câte o gașcă fidelă în partid, spre deosebire de Gabriela Firea, ce a fost eliminată de la împărțeală, după cum bine știți. La PSD, însă, în plus, se va plăti și tainul către Dan Voiculescu și Antena3, încă o dată în ultimii 24 de ani, și e previzibil ca, de data asta, criza de imagine de la PSD fiind mare, Voiculescu să reușească să treacă pe liste în locuri eligibile chiar vreo 15 nume din partidul său cu nume imposibil, PUSL.

Trecem la PNL, unde bătălia este cea mai dură, deoarece partidul este într-un declin electoral accentuat, în principal din cauza lui Iohannis, numai că tot Iohannis este cel care presează puternic pentru a-și impune cât mai mulți fideli în Parlament. El vrea, astfel, să-și asigure controlul asupra PNL-ului și în 2025. Există, însă, o tabără puternică, ce acționează în mod discret și eficient pentru a pune pe liste, pe locuri eligibile, liberali ce nu-l mai vor pe Iohannis la butoane; așa puteți citi, prieteni, și evenimentele din PNL Vaslui, cu eliminarea lui Nelu Tătaru și aducerea lui Varujan Vosganian în fruntea organizației; sau mutarea discretă a eternului Cristian Bușoi de la Timiș la Dolj; sau demisia de azi a președintelui PNL Galați, George Stângă, care a demisionat ca să nu fie arestat; sau chiar prezența procurorilor DNA în aceste momente în biroul liberalului Dunca, președintele Consiliului Județean de la Caraș-Severin. Această luptă surdă va continua în următoarele zile și este cel mai clar semn că trăim într-un Securistan, pe care îl administrează majoritar președintele în funcție (a fost Băsescu, acum e Iohannis), clar, cu serviciile secrete de mână.

La USR scorul va fi mult mai mic decât în 2020, provocat și de slaba performanță pe care o prevăd la prezidențiale a Elenei Lasconi, iar conducerea USR, care este anti-Lasconi, își va promova fidelii pe liste, în locuri eligibile, ceea ce va simplifica mult procedura de eliminare a lui Lasconi imediat după primul tur de prezidențiale. Aici putem remarca că fosta deviză („fără penali în funcții publice”) a ajuns astăzi „cu penali în funcții publice”, deci eu chiar mă gândesc că-și vor face liste degeaba și s-ar putea să nu treacă pragul de 5%.

Partidul AUR e în decădere și cu lupte interne foarte dure, lupte confirmate public prin scrisoarea lui Claudiu Târziu, iar situația la AUR este atât de explozivă, încât, în loc să fie sancționat după ce a relevat public marasmul partidului, lui Târziu i s-a închis gura fiind promovat în funcția de șef de campanie la parlamentare și, bineînțeles, cu promisiunea ca anumiți fideli ai săi vor apărea pe listele AUR de la parlamentare. Într-un mod ironic, reforma la AUR este exemplificată prin aducerea lui Gigi Becali pe listele partidului la București, un etern candidat la rang politic, un penal confirmat și s-ar putea să fie și reconfirmat, un om care numai de dat exemplu societății românești nu e. Practic, aducerea mărcii Becali în fruntea AUR indică și falimentul politic al acestui partid.

La UDMR este o situație staționară și o pace internă, așa cum ne-am obișnuit. Este, practic, singurul partid aflat în această postură comodă. Rețineți că în niciunul dintre cazuri, apropo de listele celor 5 partide, nu putem vorbi despre oameni noi și merituoși care să fie prezenți pe aceste liste. Din acest motiv vorbeam despre aspectul de afacere internă puturoasă și închisă și la aceste alegeri parlamentare. Șanse reale pentru aducerea de oameni noi în Parlament o au doar două partide, SOS și Renașterea României. Ele sunt motorizate de potențialul electoral al liderilor Diana Șoșoacă, respectiv Mircea Geoană, dar bineînțeles că vor fi lovite de handicapul de a nu putea să aibă oameni în secțiile de votare, de a nu-și putea păzi votul și de a fi posibilă frauda în cazul lor. În ceea ce privește SOS-ul, pericolul este chiar mai mare; se dorește, pentru a face loc altora, ca SOS, care este creditat cu un scor între 7 și 10%, să fie scos, pe modelul Dianei Șoșoacă, și din alegerile parlamentare. Apoi, dacă se va întâmpla asta, chiar că va fi falimentul democrației politice din România.

Și, ca să vă distrați și să vedeți cât de jos a ajuns, vă citez din mesajul public emis astăzi de către marele iubitor de democrație, pe numele său Piedone, pe pagina de Facebook:

Încă o zi de normalitate printre oameni. Încă o zi în care pulsul normal al vieții nu-l poate schimba nimeni. Încă o zi în care talpa țării strigă după ajutor.

Domnule viitor preşedinte, Marcel Ciolacu, auziți rezonanța poporului român.

Ştiu că ați plecat de jos ca şi mine, sunt ferm convins că nu v-ați desprins de realități!

E timpul să faceți dreptate! E timpul ca românii să aibă un preşedinte român pentru România. Pe mine, domnule Marcel Ciolacu, m-ați convins.

Dar România e mare, românii sunt mulți, depinde doar de dumneavoastră să nu-i dezamăgiți.

Piedone votează Marcel Ciolacu!

P.S. Cei care aveți încredere în mine, credeți-mă, ştiu ce zic.

Vă iubesc pe toți necondiționat.

Piedone, unicul muritor între Zei”.”, scrie Guşă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare