Cozmin Guşă: Geoană n-a reușit să se proiecteze ca fiind „a treia cale”, e previzibil ca proiectul său să fie abandonat!

Mircea Geoană este prezentat în unele sondaje ca independent, cu un scor clasat pe locurile fruntașe. Actualul secretar adjunct al NATO și-a anunțat candidatura neoficial prin cartea sa, „Bătălia pentru viitorul României”. Analistul politic Cozmin Gușă a radiografiat profilul de candidat al lui Mircea Geoană, evidențiindu-i atuurile și defectele, scrie solidnews.ro.

„România se află într-un moment mai periculos decât alte state, în plin cerc vicios al neputinţelor şi al corupţiei de acasă faţă de diferenţele de nivel economic şi de calitate a serviciilor publice din Occident. Niciun lider politic şi niciun factor de influenţă economică sau culturală nu au ştiut sau nu au putut să scoată România din acest cerc vicios”, a scris Mircea Geoană în cartea sa, adăugând că toți ceilalți președinți ai României, pentru că au făcut parte dintr-un partid, au fost tributari intereselor partidului și nu au reușit să acționeze spre binele țării.

„Pe Mircea Geoană nu prea îl introduc în calcule. Noi nu am avut experiența independentului de succes în România, nu am cu ce să-l compar și nici nu știu dacă va avea rezistența să poată să facă față următoarelor luni, care vor fi foarte dure pentru el, neavând pavăza unui partid. El este un om învățat să fie apărat de către un sistem, fie că a fost vorba despre un sistem administrativ, cum a fost sistemul Ministerului de Externe, unde el a fost purtător de cuvânt și după aceea s-a lansat în cariera de ambasador în SUA, a revenit ca Ministru de Externe și după aceea a fost apărat de sistemul Partidului Social Democrat. Vorbim de ultimii 25 de ani din viața lui. Fiind un om de sistem, cere un sistem care să poată să-l protejeze. De-aia eu unul, deocamdată, fără să jignesc pe nimeni, chiar el e unul răsărit din punct de vedere al expertizei printre ceilalți candidați, nu-l consider printre cei care vor putea să rămână în cursă. Din nefericire, Geoană nu-și folosește expertiza în interes național acum, pentru că-l blochează cei de la NATO”, a explicat analistul Cozmin Gușă.

Cozmin Gușă consideră că Marcel Ciolacu nu este pregătit încă pentru o luptă cu Mircea Geoană. Ciolacu l-ar fi caracterizat pe Geoană cu eticheta de „ciorbă reîncălzită”, amintind totodată de un episod dureros pentru secretarul adjunct al NATO, ce datează din 2009 și este bine cunoscut sub numele de „episodul Mihaela, dragostea mea”. „Asta e o lovitură dură la Geoană, pentru că Mircea Geoană și-a sacrificat partidul în 2009 prin felul în care a evoluat la turul 2 al alegerilor, după ce la turul 1 a evoluat foarte bine, îl avea drept contracandidat pe Traian Băsescu.

Sunt cel mai în măsură să vorbesc despre acest subiect, pentru că am fost șeful lui de campanie. Trădarea cea mai mare la acele alegeri a fost chiar a lui! El n-a pierdut alegerile în România, în diaspora s-au fraudat alegerile, după cum presa a demonstrat în atâtea calcule și imagini rulate, inclusiv de la Ambasada din Paris, unde era domnul Baconschi, cu acele voturi incredibile, nu știu câte mii de voturi pe minut, ceea ce nu era posibil (e limpede că acolo s-a intervenit), dar din hârtiile oficiale, în România, Mircea Geoană câștigase alegerile, la vreo 70.000 de voturi. 160.000 sau 200.000 de voturi, avantajul lui Băsescu din diaspora, a venit și a acoperit avantajul lui din România. Frauda cea mai mare a fost în județul Constanța, unde a câștigat dușmanul cuplului Radu Mazăre-Nicușor Constantinescu, adică Traian Băsescu.

L-a lovit tare Ciolacu acolo, pentru că le aduce aminte tuturor pesediștilor de al doilea mandat al lui Băsescu, care nu exista fără acea trădare sau să zicem prostiile de campanie pe care le-a făcut Geoană individual, nu la sfatul consilierilor; nu mai zic de vizita în Rusia, ciudată, clandestină, care iarăși l-a afectat foarte mult atunci, în campanie. Nici mie nu mi-a spus despre vizita în Rusia, cu un avion privat, o prostie de la cap la coadă. Secretarul general adjunct al NATO s-a dus să se întâlnească cu mâna a 14-a de lângă Putin, de acolo, după ce se discutase cu mâna a 2-a de lângă Putin, cu știința americanilor, că noi vom avea un președinte care poate să facă puntea între Washington și Moscova, ăsta a fost deal-ul. Ăsta a fost deal-ul întotdeauna între ruși și americani când a fost vorba de români. Eu personal m-am dus la Casa Albă pentru Geoană, am vorbit cu consilierul lui Obama că Geoană este candidatul care trebuie să câștige, i-am explicat și el m-a îndemnat să mă duc și la Moscova, ca să avem acest gen de discuții, cu România intermediar. Am bătut palma, totul a fost în regulă, ca să știe și ei că nu suntem împotriva niciuneia, nici a strategiei lor ca România să fie o punte, anunțată de George Bush în 2002 la București, și ne trezim cu Geoană clandestin la 2 săptămâni, cu Radu Mazăre și Hrebenciuc în avion, că merge și nu spune nimănui la Moscova și se întâlnește cu adjunctul adjunctului ăluia cu care m-am întâlnit eu. O rușine.

Geoană a fost într-o mare măsură victima unei camarile văzute sau nevăzute, care a stat împrejurul său; o camarilă care-l afectează și astăzi, pentru că să nu uităm, unul dintre șefii acestei camarile, cumnatul său, fugarul Ionuț Costea, fostul președinte de la Exim Bank, este și acum plecat, se speculează că e prin Africa sau Asia, că nu știu pe unde se ascunde. La electoratul lui Geoană, care se presupune că ar fi unul euratlantist, contează astfel de lucruri. Ionuț Costea era o piesă de bază din camarila lui. Informațiile astea circulă, presa știe și va vorbi. Geoană este în competiție cu doi contracandidați extrem de incomozi: Marcel Ciolacu, care are fostul partid al lui Geoană și Simion, de care le e frică tuturor”.

Sondajele în care Mircea Geoană este prezentat ca favorit din poziția de independent servesc scopului său de a atrage atenția și de a încerca să se proiecteze drept o a treia cale. „A treia cale este un concept gândit în niște laboratoare din vremea fostului SRI, din vremea lui Măgureanu, care zicea că între partidele istorice și moștenitorul partidului comunist trebuie să alegem o a treia cale, care să nu-i sperie pe românii sătui de toate minciunile și manipulările care înconjoară partidele istorice”, a clarificat analistul. Nu se poate rivaliza cu grupările politice majore pe care le are România astăzi, pentru că nu poate fi proiectată rapid o structură de organizare cum are PSD-ul și nici nu se poate crea un val electoral așa cum este cel care susține astăzi creșterea mișcării suveraniste. „Atunci încerci printr-un candidat, cum este Geoană astăzi, să vii între ele. Și Geoană suferă de lipsă de consilieri. Se vede că e totul din bucăți, nu se văd niște lucruri bine consolidate, bine direcționate, apoi îngemănate între ele, ca să dea un rezultat sinergic, să crească unele din altele. Arhitectura de campanie politică este ceva extrem de dificil. Mircea Geoană acum vrea să facă de toate, apropo de Agenda 2030, să vină cu o cifră care iese în evidență. Îi dau o veste proastă lui Mircea Geoană: el trebuia să reușească până la finalul lui 2023 să devină acel ‘candidat alfa’ al celei de-a treia căi, între calea 1-suveranistă și calea 2-pesedistă.

Remus Ștefureac, patronul INSCOP care a inițiat aceste sondaje, este un sociolog merituos, inteligent, dar păcătuiește printr-un soi de obediență la comandamentele șefilor. El a fost consilier al lui George Maior când George Maior era șeful SRI, a lucrat cu Florian Coldea când el era prim-adjunctul SRI, s-a dus cu George Maior în SUA și a fost mâna sa dreaptă la Ambasada din SUA.  A rămas în postura de patron de institut, dar care vrea să fie pe placul șefilor. Acum, unul dintre șefii pe care el și-i imaginează este acest candidat, proiectat de către Joe Biden, cu o mână pe umăr, este Mircea Geoană. Și Ștefureac, care e pro-american și se duce foarte des la Ambasada SUA de aici și se duce cu bucurie, a zis: ‘dom’le, pe ăsta trebuie să-l ajutăm’. Remus Ștefureac a reunit două cifre: prima, a opțiunii de vot pentru candidatul Mircea Geoană în sine, cu calitățile și defectele sale, și acolo cifra este 5-7%, și a forțat vechea șmecherie cu măsurătoarea opțiunii românilor dacă ar veni un independent, și acolo iese un scor de 18-20%. Un candidat care are 20-25% intenție de vot nu poate să meargă pe stradă; trebuie să aibă pixurile pentru autografe, are 1 din 4 oameni care-l vrea președinte, există un entuziasm în ceea ce-l privește. În jurul lui Mircea Geoană nu există așa ceva. El avea nevoie de această proiectare, pe care n-a reușit-o în final decât la acest institut, pentru ca să demonstreze că el este a treia cale. Marii manevranți din jocurile de putere, văzând că Mircea Geoană nu a reușit să convingă publicul, deși s-a chinuit tot anul 2023, se vor reorienta în anul 2024, poate către Polul Dreptei, care vrea să fie acea a treia cale politică”, spune Guşă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare