Cozmin Guşă: În turul 2 voi vota pentru Ciolacu indiferent de contracandidat, voi vota împotriva „răului cel mai mare”; Simion s-a transformat din suveranist în populist, e o mare diferenţă între cele două concepte

Invitat în platoul emisiunii „În opoziție” cu Denise Rifai, consultantul politic Cozmin Gușă a analizat ultimele evenimente de campanie, scandalurile politice la zi, șansele candidaților și posibila desfășurare a celor două tururi de alegeri prezidențiale. Jurnalista Denise Rifai l-a provocat pe Cozmin Gușă să dezvăluie cu cine va vota în acest an electoral, scrie solidnews.ro.

„Dacă mă întrebai acum un an, ți-aș fi răspuns că-l votez pe George Simion. În ultimul an, George Simion a petrecut alături de mine câteva sute de ore, i-am dat din timpul meu câteva sute de ore ca să-l învăț politică. Eu am vrut să-l pregătesc pe Simion, pro bono, să fie un președinte suveranist al României. El e foarte talentat, are un soi de inteligență emoțională cu care te păcălește, dar i-am descoperit, cu greu, impostura. Discursul său din dezbaterea de la Digi24 arată impostura, că el făcea paradă cu engleza lui (foarte slabă). Cei care fac paradă cu lucruri la care nu se pricep se numesc impostori. El are și alte probleme de impostură, și nu o spun ca să-i fac necazuri în campanie.

Pentru ca să aduc un președinte suveranist în România, am acceptat propunerea lui să candidez ca independent la primăria capitalei, susținut de AUR. Ei s-au speriat, oamenii cu trese, care stau în umbră, în spatele lui Simion și al tuturor candidaților, l-au dereglat și a intervenit o inadvertență publică între noi, după ce el m-a pețit public, după ce el a ieșit în public și a zis că ‘Domnul Gușă mi-a făcut onoarea să accepte să candideze’. M-a enervat faptul că a fost scos din priză și a început să mă denigreze prin vocea lui Lulea. Eu îl bănuiesc pe Eugen Nedelcu, prim-adjunctul de la SIE, că îi ține cheița lui George Simion. În urma contorsiunilor la care s-a autosupus, George Simion nu mai poate fi considerat suveranist, a devenit un populist. Distanța de la suveranist la populist e mare. Simion a devenit populist, de-aia a lăsat să iasă la iveală treaba cu tatăl lui rrom, de-aia s-a apropiat de Becali. Vizează un anumit tip de public. Simion nu mai e pe gustul meu, de aia am și ajuns eu să candidez la prezidențiale.

La turul 1, nu voi vota pe nimeni. Ar fi culmea să mă duc să mă dau cu capul de pereți la turul 1, când eu mă visam pe mine președintele României și chiar și astăzi consider că eram cel mai bun. La turul 2 mă voi duce să votez dintre cei doi finaliști. Mă voi duce să votez și la parlamentare, că votez SOS România, iar tânărul patron candidează la SOS.

Pe Marcel Ciolacu îl cunosc de mult mai mult timp decât pe George Simion. Pe George Simion să zicem că-l cunosc de vreo 12 ani, iar pe Marcel Ciolacu de 24. Nu pot să spun că am fost vreodată prieteni, dar amici suntem. Îi cunosc defectele, că dacă aș fi considerat că n-are defecte l-aș fi susținut din prima pe el la prezidențiale, n-aș fi ajuns în poziția să îmi propun să candidez eu. Aceste defecte, punându-le în balanță cu ale celorlalți, într-un mod foarte pragmatic, astăzi, și mai ales după evoluțiile din ultimele săptămâni, îl poziționează mai bine decât pe restul candidaților care contează, și îi cunosc pe toți personal. Votul meu în turul al doilea va merge către Marcel Ciolacu, la cum stau treburile astăzi. Indiferent dacă este Simion sau altul dintre candidații care există acolo, nu am alternativă, îl votez pe Ciolacu, și pentru că îl cunosc și îi știu defectele, dar și pentru că l-am văzut evoluând.

El a evoluat mult, într-un fel neperceptibil de către marele public și poate chiar și de către presă. Mișcările din ultimele două săptămâni, cu vizita privilegiată la Paris, prima întâlnire oficială a lui Michel Barnier din postura de premier, apoi prima întâlnire, după 17 ani, a unui premier român cu primul-ministru britanic, Keir Starmer, și guvernul britanic a emis un comunicat, definind ca istorică întâlnirea, la care se adaugă întâlnirea de peste 2 zile, de la Budapesta, cu Viktor Orban, astea îl arată pe Marcel Ciolacu că a intrat într-un cerc mai select de putere internațională. Nimeni din România n-avea cum să-i agrementeze lui aceste întâlniri la Londra și la Paris, la acest nivel (eu cunosc lipsa de capacitate a diplomației noastre), și mai ales întâlnirea strategică de vineri, care problematizează poziționarea lui Simion, dacă Simion va fi cel din turul 2, și-i dă posibilitatea lui Ciolacu să sugereze suveranism la braț cu Viktor Orban. Deci, cumva și eu cam ghicesc cine sunt cei care l-au ridicat, pot să dau o descriere generică, să spunem că sunt dușmanii lui Iohannis din mediul internațional, adversarii din business ai lui Michael Schmidt, care este șeful informal al lui Iohannis, un om de afaceri de origine română, care astăzi este rezident austriac și care manevrează în spatele lui Iohannis. Adversarii lui Schmidt și ai lui Iohannis sunt cei care, după părerea mea, l-au ajutat pe Marcel Ciolacu să reziste la această cavalcadă care s-a pornit împotriva lui.

Dacă Diana Șoșoacă ar fi putut candida în continuare la alegerile prezidențiale și nu ar fi fost eliminată printr-o procedură ilegală și samavolnică, Cozmin Gușă a mărturisit că ar fi votat-o pe lidera SOS România, argumentând astfel:

„Poate n-ar fi câștigat Șoșoacă, dar ea, de când s-a apropiat mai tare de mine, din luna iulie, atunci când eu am vrut să reunesc suveraniștii, a venit, a stat, a înțeles; Simion ne-a păcălit, a fugit, a făcut fel de fel de scheme, s-a victimizat, dar Șoșoacă nu. Diana Șoșoacă mi-a dovedit că este consecventă cu principiile astea de suveranism. Eu, chiar dacă îl votez pe Ciolacu, îl votez din pragmatism și pentru că trebuie să aleg răul cel mai mic sau să votez împotriva răului mai mare.

Eu pe Marcel Ciolacu m-am supărat în momentul în care, după greva profesorilor, el a promis în programul de guvernare patriotism economic. El nu s-a mișcat înspre zona de patriotism economic, lucru care m-a supărat, pentru că asta este o linie foarte greu de urmat, dar foarte productivă pentru țară. Viitorul președinte, dacă e Ciolacu, va trebui să dea piept cu interesele marelui capital internațional, dar să poată să-l acomodeze, nu să se culce pe burtă în fața lui. Dacă faci asta, te-a călcat pe cap.

Eu trag nădejde că Ciolacu, dacă va ajunge președinte și nu va mai avea presiuni, va schimba această linie europeană proastă pe care suntem astăzi. Noi suntem la capăt de linie europeană: doar încasăm lovituri, doar dăm bani”, spune Cozmin Guşă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare