Cozmin Guşă: Lasconi şi Orban vor atrage voturi care altfel s-ar fi dus spre Ciucă, diminuând mult scorul acestuia; Iohannis ca Băsescu, dar și Ciucă similar cu Elena Udrea!

„În 2014 ne aflam la finalul ”domniei” execrabile a lui Traian Băsescu, iar acum suntem într-un moment similar, după cei 10 ani de conducere samavolnică și antinațională ai lui Klaus Iohannis, deci mi se pare util să scriu 2-3 analize comparative despre aceste alegeri. Băsescu era dominat în 2014 de gândul că viitorul președinte ar putea să-i genereze probleme mari, neasigurându-i impunitatea pentru sine și apropiații săi, deci căuta soluții prin care să reușească impunerea unui succesor/moștenitor al său la Palatul Cotroceni”, scrie, pe solidnews.ro, analistul politic Cozmin Guşă.
„Problema sa majoră era că popularitatea îi scăzuse la cote de avarie, iar la nivel de organizare electorală nu mai dispunea de un partid puternic și cu rețea locală, PDL-ul făcuse deja fuziunea cu PNL, iar PMP-ul fondat de către fiica sa, apoi trecut sub conducerea Elenei Udrea, era prea puțin pentru ambițiile sale. Băsescu nu mai controla nici serviciile secrete în mod îndestulător, Pahonțu n-avea nici 10% din influența pe care o deține azi, iar cei doi șefi ai SRI își împărțiseră susținerea, George Maior lucra pentru alegerea finului său Victor Ponta ca președinte, iar Florian Coldea se pusese în spatele campaniei lui Klaus Iohannis. Băse a încercat totuși să-și impună un favorit la prezidențiale, prima dată l-a nominalizat pe Cristian Diaconescu din partea PMP, dar apoi a schimbat rapid cu soluția Elena Udrea candidat. Spera ca justiția să acționeze în favoarea sa, Iohannis să fie eliminat din cauza problemelor generate de ANI, liberalii să rămână astfel fără candidat și să se grupeze în spatele lui Udrea, iar în finală să se joace din nou clasicul meci anti-PSD. Udrea a avut un start bun în campanie, dinamică și încă tânără și arătoasă, era în urcare și trecuse de pragul de 10% suport public. În final Băsescu a fost trădat de așa-zișii fideli din justiție și servicii secrete, Iohannis n-a mai fost exclus din cursă, Coldea a aruncat-o în alegeri pe Monica Macovei, cu rol precis să preia din publicul feminin/băsist, iar finala s-a decis să fie între Ponta (40%) și Iohannis (30%). Ceilalți candidați, Udrea, Tăriceanu, Macovei, Dan Diaconescu, au obținut scoruri mici, toate în jur de 5%.
Băsescu a măsurat greșit din mai multe puncte de vedere, în mod clar a subevaluat antipatia românilor la adresa sa, dar a și supraevalua autoritatea pe care o mai deținea asupra serviciilor secrete. Acum, după 10 ani, Iohannis se află într-o situație similară cu Băsescu în 2014, este cel mai detestat om politic din istoria românilor, iar autoritatea sa asupra oamenilor din serviciile secrete este doar aparentă, i s-a demonstrat acest lucru în mod direct, atunci când a vrut să forțeze votarea legii ce-i dădea dreptul să ajungă senator. Sprijinul partenerilor externi a fost cvasiinexistent pentru Băsescu acum 10 ani, și tot așa este acum pentru Iohannis, cei mai importanți au ales deja să-și împartă suportul pentru Ciolacu și Geoană, așa cum se va vedea în perioada următoare.
Candidatul Ciucă este deci într-o postură similară cu a Elenei Udrea din urmă cu un deceniu, și el trecuse de 10% intenție de vot la începutul toamnei, însă ”Efectul Senatorului Gaură de Golf” i-a pleoștit campania, iar scorul său real a revenit în zona de 7-8%. În loc de ”Monica Macovei a lui Coldea” există azi doi candidați ce vor absorbi voturile ce puteau merge majoritar la Ciucă, anume Elena Lasconi și Ludovic Orban, iar motorizarea acestora este asigurată tot de către oameni activi sau în rezervă din serviciile secrete. Iohannis se bazează în zadar pe baronii liberali pentru a-i asigura voturi lui Ciucă în turul 1, aceștia se vor mobiliza doar la parlamentare, și asta pentru ca să conteze mai mult pentru o posibilă viitoare guvernare comună cu PSD, în rest s-au săturat și ei de domnia samavolnică a lui Iohannis, când au fost relativ protejați, ce-i drept, dar terorizați și umiliți în mod corespunzător. Evenimentul de ieri, al trecerii în rezervă a generalului Pahonțu, este unul ce aduce probleme în plus tandemului Iohannis-Ciucă, câți dintre cei ce vor fi apelați pentru fraudare vor mai răspunde comenzilor lui Paho, în condițiile în care știu că acesta nu mai are un viitor operativ?!
M-aștept așadar ca Iohannis să eșueze la alegerile din 2024 într-un mod similar cu Băsescu acum 10 ani, iar scorul favoritului său la primul tur, Nicolae Ciucă, să nu treacă de 13-15%, ceea ce va însemna ”capăt de drum” pentru cuplul ”Faraon – Ostaș”.
P.S. Analiza următoare dedicată comparației 2014-2024 o voi concentra asupra similitudinilor și diferențelor pe aliniamentul Ponta – Ciolacu”, scrie Cozmin Guşă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare