Cozmin Guşă: „România este total vulnerabilă în fața marii crize financiare induse prin schimbarea ordinii mondiale. Împrumuturile externe ne-au nenorocit!”

„Sunteți la curent, prieteni, cu esența aranjamentelor rezultate în urma vizitei lui Vladimir Putin la Beijing, întâlnirile derulate pe durata a două zile cu Xi Jinping, președintele Chinei. Încă n-au fost toate detaliile oferite publicității, dar știm în mod precis că s-a luat decizia dedolarizării lumii, respectiv a schimbării sistemului financiar internațional într-o formulă care se convină țărilor din BRICS+, țări conduse de către Rusia și China, și să nu convină deloc țărilor din lumea euroatlantică, lume condusă de către Statele Unite ale Americii, recte în plan financiar prin cele două instituții financiare rezultate în urma Acordului de la Bretton Woods, Fondul Monetar Internațional și, respectiv, Banca Mondială”, scrie, pe solidnews.ro, analistul politic Cozmin Guşă, candidat independent la Preşedinţia României.

„Ce se va întâmpla în urma dedolarizării? Pe scurt vă spun acum. Pe larg o să discutăm în săptămânile următoare, pentru că este un subiect foarte important. În Statele Unite inițial vor exploda dobânzile, în aceeași măsură va crește foarte mult și inflația și, pe cale de consecință, în tot sistemul financiar coordonat de către SUA se va întâmpla la fel. De cealaltă parte, în BRICS, vor înflori schimburile economice organizate după noul sistem financiar, care se va baza pe aur sau pe resurse, și acolo vor avea acces doar țările din BRICS+, dar și unii aliați ai acestora, cum ar fi, spre exemplu, Serbia sau Ungaria, vecinii noștri vizitați de către Xi Jinping săptămâna trecută și gratulați cu promisiuni, dar și cu multe treburi concrete legate de relaționarea geo-economică din viitor. În acest timp, România gâfâie cumplit sub povara împrumuturilor exorbitante începute în guvernările Iohannis. Astăzi am depășit la nivelul de îndatorare de 54% din PIB, lucru care ne așează într-o zonă de avarie conform legii responsabilității fiscale, așa cum ne-a avertizat și Mugur Isărescu tardiv în conferința de presă de săptămâna trecută. Ce e bine să știți, prieteni, este că România nu se împrumută oricum; România se împrumută în condiții de lux pentru cei care ne împrumută, anume la rate de trei ori mai mari decât alte țări pentru creditele pe termen lung. Vă dau un exemplu: Italia și Grecia, țări mai îndatorate decât România, se împrumută pe termen lung cu dobânzi puțin peste 2%. România lui Iohannis, trecând prin toți prim-miniștrii, de la LuCovid, la Cîțu, la Ciucă, la Ciolacu, dar și prin miniștrii de finanțe corespunzători, azi avem un popă, se împrumută la dobânzi de peste 6 și ceva la sută, de trei ori mai mult. Suntem proștii sistemului financiar internațional și cineva bineînțeles că încasează o șpagă uriașă pentru că a negociat aceste dobânzi în defavoarea României.

Așadar, prăbușirea sistemului financiar euroatlantic, în baza a ceea ce v-am spus că s-a întâmplat la Beijing între Putin și Xi, apare ca iminentă. Se încheie cumva în mod firesc o epocă de dominație a sistemului Bretton Woods, o epocă de dominație americană. SUA n-au astăzi forța să reziste tăvălugului care va veni din zona BRICS+ prin schimbarea sistemului financiar internațional; poate vor reuși să reziste, dar la modul individual, pe țară, cum ar veni, dar și pe spatele aliaților din lumea euroatlantică. V-am spus că dedolarizarea va însemna inflație uriașă și dobânzi astronomice în spațiul euroatlantic. Vom vedea cum vor rezista țările mai mari. După cum ați văzut, Franța se orientează deja către China și BRICS – s-ar putea să aibă succes. Pentru România, însă, este mortal, deoarece, e bine să știți și să spuneți și altora, că noi plătim de câțiva ani salariile și pensiile, de la o lună la alta, doar prin împrumuturile pe care le luăm, împrumuturi la care, atenție prieteni, deocamdată reușim să plătim doar dobânda plus dobânda la dobândă. Asta este situația noastră! Așadar, sistemul financiar mondial este pregătit de către Rusia și China pentru schimbare.  Schimbarea e previzibil să se facă exact în această toamnă și nu mai târziu. Criza, însă, poate începe înainte, iar în acest pachet nu este exclusă nici intensificarea războiului din Ucraina tocmai din dorința americanilor pentru ca să mascheze sau să tergiverseze dezastrul financiar, iar această upgradare a războiului poate însemna inclusiv intrarea efectivă a României în frontul de război -vom vedea în ce formulă. Deci vom avea parte oricum de cheltuieli uriașe în plus, fie pentru dobânzi, fie pentru efortul de război. Și vă întreb: după creșterea dobânzilor, după, Doamne ferește, intrarea în război, de unde vom mai avea noi resurse să plătim, în cazul fericit în care ne vom mai putea împrumuta ca să achităm pensiile și salariile la stat?”, scrie Guşă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare