Cristian Mungiu: Timişoara va avea cea mai mare reţea de cinematografe din ţară

Regizorul Cristian Mungiu a declarat, marţi, în Capitala Europeană a Culturii, că în curând Timişoara va avea cea mai mare reţea de cinematografe din ţară şi de aceea îşi doreşte să ruleze aici filme mai nişate, care treptat să crească un public cinefil în oraş.

Cristian Mungiu participă la festivalul „Les Films de Cannes a Timişoara” care se desfăşoară în perioada 19-22 octombrie şi care promovează la această ediţie cinematografia semnată de femei.

Primul film, „Houseekeping for beginners”, va fi prezentat, joi, de la ora 20.30, la Cinema Victoria, după ce a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia, unde a câştigat premiul The Queer Lion, iar săptămâna trecută a fost prezentat la London Film Festival BFI, fiind opţiunea Macedoniei pentru Oscar (2024) şi nominalizat la European Film Awards.

Cea de-a doua proiecţie a filmului va avea loc în Bucureşti, pe 23 octombrie, ora 20.00, la Cinema Union.

Regizorul Cristian Mungiu a mai declarat, într-o conferinţă de presă, că deşi nu cunoaşte foarte bine publicul timişorean, pleacă de la premisa că ajungând la cea de-a VII-a ediţie la Timişoara există deja o experienţă în ceea ce a funcţionat şi ce nu a funcţionat în anii anteriori.

„Ne axăm pe aceste filme care vin aureolate de un premiu la Cannes şi care întotdeauna îşi găsesc o cale spre public. Apoi, ne raportăm la oaspeţii care vin, regizori, actori cu care vrei să discuţi sau simplu spectator. Astfel, filmul este pus în altă ramă şi de aceea ne străduim să aducem invitaţi pentru că întotdeauna ei constituie un pol de atracţie pentru public”, a punctat Mungiu.

Festivalul „Les Films de Cannes” aduce în Capitala Europeană a Culturii 2023 un line-up care cuprinde cele mai recente filme ale unor cineaşti precum Aki Kaurismaki, Nuri Bilge Ceylan şi Wim Wenders, ediţia specială fiind dedicată contribuţiei cineastelor la cinematografia actuală şi problematicii legate de reprezentarea de gen în meseriile conexe cinematografiei.

Ediţia specială „Gender Equality in Cinema” va prezenta producţiile de film la Timişoara, între 19 – 22 octombrie, iar la Bucureşti, între 20 – 29 octombrie, la Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Cinema Union şi Cinema Muzeul Ţăranului.

Premiul Juriului Cannes 2023, Fipresci Grand Prix: înduioşător, tragic şi comic deopotrivă, Frunze căzătoare/Fallen Leaves este un clasic în regia inconfundabilului regizor finlandez Aki Kaurismaki. Ansa şi Holappa se întâlnesc întâmplător la o seară de karaoke în Helsinki, iar amândoi nutresc speranţa să-şi întâlnească cu ocazia asta marea dragoste.

Premiul pentru regie, Cannes 2023: regizorului francez de origine vietnameză Tran Anh Hung (The Scent of Green Papaya) pentru The Pot-au-Feu (redenumit recent The Taste of Things), film gurmand de epocă, mare succes de public la Cannes, în care Eugenie (Juliette Binoche) şi Dodin (Benoît Magimel) gătesc şi se iubesc.

Premiul pentru Cea mai bună interpretare feminină, Cannes 2023: Merve Dizdar, pentru rolul din About Dry Glasses, al regizorului turc Nuri Bilge Ceylan, care livrează un film cehovian „parte triunghi amoros, parte lecţie de etică şi parte critică a sistemului educaţional turc” (The Hollywood Reporter).

Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, Cannes 2023: KlTji Yakusho, pentru rolul de curăţător de toalete din Zile perfecte/Perfect Days, coproducţia germano-japoneză a unui dintre cei mai mari regizori ai lumii, Wim Wenders. Filmul este o odă adusă bucuriilor simple ale vieţii, într-o lume în care, cu o schimbare de perspectivă, fiecare zi poate fi perfectă.

Ediţia specială Les Films de Cannes de la Timişoara va invita un număr important de regizoare, actriţe, producătoare şi agente de casting din Europa să împărtăşească publicului experienţa lor de lucru şi să dezbată împreună experienţele lor în lumea cinematografiei europene în 2023 într-o conferinţă deschisă publicului. Totodată, ele vor putea fi întâlnite şi în sesiunile de Q&A din festival.

Anatomia unei prăbuşiri/L’Anatomie d’une Chute, Pe Adamant/Sur l’Adamant şi About Dry Glasses sunt distribuite în România de Voodoo Films. Frunze căzătoare/Fallen Leaves este distribuit în România de Bad Unicorn. The Pot-au-Feu este distribuit în România de Independenţa Film, potrivit AGERPRES.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare