Deputatul PNL Cristina Trăilă a afirmat, luni, referitor la proiectul care i-ar permite preşedintelui României să candideze independent la parlamentare, că liberalii analizează dacă vor mai pune în dezbatere acest act normativ şi aşteaptă o opinie de la Biroul Electoral Central, menţionând că în legislaţia actuală există o contradicţie pe această temă pe care Marcel Ciolacu ar fi trebuit să o înţeleagă, fiind „absolvent de Drept”, scrie Agerpres.
Întrebată dacă PNL va mai pune în dezbatere acest proiect, Cristina Trăilă a spus: „Să vedem”.
„Discuţia, din punct de vedere juridic, cel puţin aşa cum am analizat-o noi în rândul Partidului Naţional Liberal, e una foarte simplă. Pe de o parte, avem două prevederi constituţionale clare: şi anume dreptul fundamentală al oricărui cetăţean să candideze la oricare tip de alegeri şi, pe de altă parte, un articol care prevede în mod expres că pe parcursul mandatului preşedintele nu poate avea calitate de membru de partid. Şi mai avem o prevedere, ignorată se pare de Consiliul Legislativ, şi anume articolul 52 alineatul 5 din legea privind alegerea membrilor Camerei Deputaţilor şi Senatului care spune în mod expres că, pe listele unui partid politic sau a alianţelor electorale sau politice, nu pot fi candidaturi independente. E o interdicţie expresă care, atâta timp cât ea persistă înlăuntrul legii, nu permite oricare ar fi persoana respectivă preşedinte în funcţie al României să candideze la Parlamentul României”, a explicat Cristina Trăilă, la Parlament.
Ea a susţinut că textul legii în vigoare este o „încălcare flagrantă a Constituţiei”.
„Ignorând persoanele aflate temporar, vremelnic într-o astfel de funcţie, noi vedem că este o încălcare flagrantă a Constituţiei în acest text de lege, pentru că e o discriminare evidentă între cetăţeni. Dacă un preşedinte de Consiliu Judeţean, un primar, un parlamentar dacă vreţi, poate candida la oricare funcţie în stat, inclusiv europarlamentar, şi are un termen de 30 de zile în care, ulterior, poate să aleagă într-o funcţie sau alta, iată că preşedintele României, oricare ar fi acela, nu are acest drept, deşi Constituţia, practic, garantează un drept fundamental de a alege şi de a fi ales, atâta timp cât nu există nicio interdicţie printr-o hotărâre judecătorească”, a arătat deputatul PNL.
Întrebată ce speră PNL să obţină prin solicitarea către AEP şi BEC, Cristina Trăilă a precizat: „Mai degrabă este o comunicare publică plecată de la ceea ce conţine avizul consultativ, favorabil de altfel, al Consiliului Legislativ care, în opinia mea, n-ar fi trebuit să aibă nicio opinie sub acest aspect, pentru că acolo este o verificare de tehnică legislativă şi nimic mai mult”.
„Dar o astfel de opinie a unui for care nu are niciun atribut în procesul electoral naşte, iată, în mintea multor decidenţi politici, inclusiv a preşedintelui PSD Marcel Ciolacu care, absolvent de Drept, m-aş gândi că ar fi putut să citească textul din legea specială şi să-l înţeleagă, a fost şi preşedintele Camerei,… ca atare cred că Biroul Electoral Central poate să dea iarăşi o opinie, tot o opinie, aşa cum şi-a permis Consiliul Legislativ, mai mult o poate face Biroul Electoral, a fortiori, cum spunem noi, având în vedere că este îndrituit în cadrul procesului electoral”, a adăugat Trăilă.
Chestionată dacă liberalii aşteaptă o opinie de la BEC pe proiectul PNL sau pe actuala legislaţie, Trăilă a răspuns: „E practic o analiză, dacă vreţi, raportat la ceea ce vă spuneam mai devreme, şi anume două texte constituţionale clare în vigoare, dar care, iată, intră în contradicţie, şi un text de lege special, cel pe care l-am citat mai devreme, care nu permite în mod expres preşedintelui aflat în funcţie să candideze pe o listă a unui partid politic în calitate de independent”.
„Deci, eu îngrădesc un drept constituţional, indiferent cine este cetăţeanul care temporar ocupă o funcţie de preşedinte, îngrădesc acest drept constituţional acelei persoane. Ori, dacă, aşa cum spunea domnul Ciolacu mai devreme, partidele au evoluat – să înţeleg că suntem din 2004 până în prezent într-o reală democraţie – cred că cu atât mai mult trebuie să respectăm Constituţia României şi să acordăm acest drept fundamental oricărei persoane, indiferent în funcţia deţinută”, mai spune ea.
Întrebată în legătură cu faptul că sunt şi alte categorii profesionale cu astfel de interdicţie, cum ar fi prefecţi, magistraţi sau membri ai AEP, ai BEC, Cristina Trăilă a adăugat: „Cred că ar trebui dezbătut în Parlament, în cadrul comisiilor juridice şi celelalte comisii permanente, inclusiv acest text de lege amenajat exact în sensul în care am spus, şi anume că orice categorie din cele enumerate de dumneavoastră poate candida ca şi independent – că de fapt ne referim la acea interdicţie expresă din lege – ca şi independent pe listele unui partid politic”.
„De acolo pleacă această animozitate în ceea ce priveşte candidatura preşedintelui. Dar nu ne referim, atenţie, la o persoană pentru că, atunci când vorbim de instituţia preşedintelui, instituţia primarului, instituţia preşedintelui Consiliului Judeţean, mă refer la o instituţie juridică şi legiferez pentru instituţie juridică, nu pentru o persoană, că preşedintele României e unul singur şi primarii sunt mai mulţi, asta e o situaţie concretă. Deci, legiferarea trebuie să aibă în vedere această interdicţie expresă a oricărei persoane de a candida pe listele unui partid politic ca independent”, a mai spus ea.
În opinia ei, ar fi „absolut binevenită” o modificare a legii care să cuprindă şi alte categorii profesionale care au interdicţia de a candida.
„În opinia mea este absolut binevenită o astfel de modificare (…) şi cred că o astfel de soluţie să fie produsul dezbaterii parlamentare, pentru că sunt o mulţime de alte instituţii ale statului român care îşi dau cu părerea, neavând, până la urmă, vreun atribut în acest sens. Aici se fac legi şi parlamentarii trebuie să discute în comisiile permanente în mod asumat acest proiect de lege”, a mai spus deputatul PNL.
PNL a sesizat Biroul Electoral Central pentru a se pronunţa în legătură cu proiectul de modificare a Legii 208/2015, care ar permite candidatura preşedintelui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare. Membrii Biroului Permanent Naţional al PSD s-au pronunţat, luni, în unanimitate, împotriva votării acestui proiect.
Miercurea trecută, parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, la Parlament, o propunere legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare. Proiectul modifică, în acest sens, articolul 52 din legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul PNL, cu mai multe observaţii. ”Apreciem că preşedintele României are dreptul de a candida pentru funcţia de senator sau deputat pe lista unui partid politic, unei alianţe politice sau electorale, chiar şi în lipsa normei preconizate”, se arată în avizul dat de Consiliul Legislativ.