„La capătul unei campanii de presă cu întrebarea „Cînd va fi retras candidatul comun al PSD-PNL, Cătălin Cîrstoiu?”, luni, 15 aprilie 2024, seara, într-o ședință de cîteva ore, conducerea Coaliției a decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să rămînă în continuare în cursă. Ca dovadă a acestei decizii s-a anunțat depunerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu pentru luni, 22 aprilie 2024″, scrie, pe site-ul canal33.ro, jurnalistul Ion Cristoiu.
„Cu toate acestea, campania cu întrebarea privind retragerea a continuat. A continuat și campania de acuzații despre actele de incompatibilitate ale managerului Cătălin Cîrstoiu.
Nu de puține ori, după decembrie 1989, democrația românească a fost poreclită ca originală. Altfel spus, un cetățean din Vest, născut și trăit într-o democrație adevărată, va fi descumpănit luînd seamă la întîmplările de pe scena politică românească.
Una dintre aceste întîmplări ar putea fi Telenovela candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu.
Pe 20 martie 2024, în cadrul unei Ceremonii dichisite din toate punctele de vedere (mediatic, politic și vestimentar), PSD și PNL au lansat un candidat comun la primăria Bucureștiului, anunțînd că la Localele din 9 iunie 2024, se vor prezenta pe București și pe unele sectoare cu o Alianță electorală (listă comună pentru Consiliul general, candidat comun).
PSD și PNL au format, în 2021, o Coaliție de guvernare, bazată pe principiul rotației de premieri. Coaliția de guvernare a reunit, într-o majoritate parlamentară comună și un Cabinet Comun, două formațiuni care au candidat separat în 2020, ba mai mult, au fost și strident adversare.
O astfel de Coaliție nu e un fapt neobișnuit într-o democrație. Pentru a realiza o majoritate parlamentară, după alegeri, în care s-au războit , partidele îngroapă securea războiului și, pe baza unei înțelegeri, guvernează împreună.
2024 a adus o noutate în această tradiție. Două partide – PSD-PNL – cele mai importante din postdecembrism decid formarea unei alianțe electorale pentru alegerile europarlamentare. PSD și PNL sînt depărtate și prin faptul că fac parte din familii politice diferite în Parlamentul european. Ar fi fost normal ca ele să meargă separat la europarlamentarele din 2024. Nu de alta dar una e Coaliția postelectorală și alta Coaliția preelectorală. Cele două partide decid să aibă listă comună. Motivul invocat:
Pericolul ca altfel forțele extremiste din România să cîștige europarlamentarele.
Evident, forțele extremiste sînt una:
AUR.
Lăsînd la o parte că AUR e mai degrabă zbanghiu decît extremist, victoria AUR la europarlamentare n-ar fi avut nici o influență asupra relațiilor dintre România și UE.
20 martie 2024 aduce un nou fapt bizar:
Cele două partide decid să meargă împreună și la alegerile locale pe București.
Din 1990 și pînă acum PSD și PNL s-au războit la București. Momentul USL din 2012 e altceva. A fost vorba de o alianță politică avînd drept candidat independent sprijinit de cele două partide pe Sorin Oprescu.
Toate bune și frumoase.
20 martie 2024 pare a fi confirmarea practică a voinței celor două partide de a merge împreună la localele din București, ba chiar și la prezidențiale și parlamentare.
După lansare, gîndită ca un semnal puternic despre solidaritatea noii Alianțe electorale (deocamdată doar pe hîrtie), vin primele acțiuni ale candidatului.
Avînd în vedere că era candidatul Alianței dintre cele mai mari partide postdecembriste te-ai fi așteptat ca acțiunile candidatului să surprindă prin profesionalism. Nu se întîmplă așa. De la participarea la emisiuni tv pînă la acțiunile în teren, tot ce face medicul candidat stă sub semnul unui amatorism absolut.
Nu trece mult și în presă se ivește și se dezvoltă o campanie de știri gen din surse (altfel spus manipulatorii) despre preocupările Alianței PSD-PNL de a-l retrage pe Cătălin Cîrstoiu.
La această campanie, nici PSD, nici PNL nu reacționează prin dezmințiri ferme.
Așa s-a ajuns la momentul de luni, 15 aprilie 2024.
La nici o lună de la lansarea unui candidat care lasă impresia unui lung și complicat proces de descoperire și verificare, Coaliția PSD-PNL se vede nevoită să precizeze că nu se renunță la Cătălin Cîrstoiu. Pînă și acest moment e ciudat. Dacă decizia privindu-l pe Cătălin Cîrstoiu ar fi fost una îndelung chibzuită și mai ales bătută în cuie ar fi fost de așteptat ca discuția de luni nici să nu fi existat. Nu poți pune în discuție o axiomă. În cazul lui Cătălin Cîrstoiu s-a dovedit că nu e vorba de o axiomă.
Luni seara lucrurile păreau decise o dată pentru totdeauna:
Candidatura lui Cătălin Cîrstoiu va fi depusă la BEC.
Nu a doua zi, ci abia peste o săptămînă. Asta deoarece Marcel Ciolacu va fi ocupat cu vizita în Qatar.
Numai că a doua zi, campania cu întrebarea reîncepe. Mai în forța ca înainte. Se fac noi acuzații despre managerul Cătălin Cîrstoiu:
Folosea postul de la stat pentru a trimite bolnavii la clinica soției, unde el îi consulta contracost.
La toate aceste acuzații Marcel Ciolacu îi cere candidatului să se explice.
Bine, bine, vom spune noi, dar nu era normal ca Marcel Ciolacu să știe de asemenea suspiciuni înainte de a opta pentru Cătălin Cîrstoiu?
Pînă luni, 22 aprilie 2024, avem motive să ne întrebăm:
E vorba de o aiureală tipic românească, sau, dimpotrivă, de un scenariu bine pus la cale?”, scrie Cristoiu.