Jurnalistul Ion Cristoiu, în dialog cu Robert Turcescu la podcastul „Hai România”, a menţionat că în România, după 1989, nu se poate vorbi de o democraţie autentică, scrie capital.ro.
Turcescu l-a întrebat pe Cristoiu dacă a mai observat un moment în timp, de la Revoluție încoace, când „societatea românească să fie ca o balegă”, aşa cum e în prezent, fără reacţie, apatică, imobilă şi indiferentă la tot ce se întâmplă în ţară.
„Orice abuzuri ar face ăștia, orice s-ar întâmpla (…) nu vezi pe nimeni să se revolte, nu are nimeni niciun fel de reacție, toată lumea efectiv zace aşa, stă pur şi simplu, nu mişcă nimeni nimic”, a subliniat Robert Turcescu.
Răspunsul maestrului Cristoiu nu a întârziat.
„Explicația poate fi îngrijorătoare. Noi nu avem democrație. Lucrurile încep să se manifeste numai când sunt forțe obscure în spatele societății civile şi a presei, aşa cum a fost în perioada Dragnea. Sigur, s-au făcut ONG-uri, s-au făcut partide, păi în ianuarie 1990 numai Iliescu înfiinţase vreo 20 de partide. Păi dacă am fi avut partide, jurnalişti, politicieni adevăraţi fani ai unei democraţii autentice, păi ei nu ar aplica dublul standard. Toţi ăştia care se dau acum că sunt mari democraţi ar fi reacţionat, de exemplu, la faptul că Maia Sandu a luat mită 30.000 de euro, ceea ce nu există în istoria lumii politice cred. Cum să ai 6 luni de zile SRI fără un director civil? De ce nu se mai întâmplă acum nimic? Pentru că cele două mari găști, PNL și PSD, sunt împreună. Dacă nu ar fi fost împreună, ar fi fost o cu siguranţă o situaţie mult mai dinamică”, a explicat jurnalistul.
Cei doi au vorbit și despre faptul că Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu nu au avut discuția privind instalarea unui nou director civil în fruntea SRI. Astfel, serviciul a stat șase luni fără director civil.
„Este o gravă încălcare a democrațiilor. Nu există. Directorul civil este o condiție fundamentală a existenței serviciilor în democrație. Este o condiție fundamentală. Ea nu mai este îndeplinită. (…) Din punct de vedere democratic și constituțional este inadmisibil să lași un serviciu secret fără director civil. (…) Dacă pui director civil, indiferent și dacă ăla e fratele lui Iohannis, începe să intre în piele de director civil. Nu-i mai lasă pe ăia să facă ce vor. Ca să poată să manipuleze ceva, domnul Iohannis ar trebui să vorbească… Pentru a putea face de capul lui toate astea. Problema este că nu sare nimeni în sus”, a mai spus jurnalistul.
Amintim că directorul civil, votat în forul legislativ, este secondat, potrivit legii, de un prim-adjunct pentru zona de informații-operațiuni și de trei adjuncți. Totuși, componenta civilă lipsește din fruntea SRI de peste șase luni.