Cristoiu: Fonfleul Găina care a născut pui vii a fost detronat de fonfleul Arma 3

Ucraina a intrat în a șaptea zi de război și rezistă atacurilor Rusiei, iar gazetarul Ion Cristoiu a făcut ultimele comentarii legate de conflict, dar și de știrile pe care acesta le propagă.

Toți cei care mă dușmănesc (și n-aș putea spune că sînt puțini) reduc întreaga mea activitate de gazetar de peste cinci decenii la legendarul fonfleu care a fost articolul Găina care a născut pui vii, apărut în numărul din 28 septembrie 1993 al Evenimentului zilei de sub conducerea mea. De atunci am tot explicat că am dat drumul la tipar acestei știri, deoarece se înscria într-un lung șir de intervenții ale ziarului menite a dovedi că România e țara tuturor posibilităților, că ea n-a făcut nici un rău, că o putem lua și ca o proză.

Osteneală zadarnică. Articolul Găina care a născut pui vii s-a plasat rapid pe locul întîi în topul gogoșilor de presă. Și acolo a rămas…

Pînă sîmbătă, 26 februarie 2022, cînd Antena 3, post cununat de CNN cu sine însuși, a difuzat în prime time, la prestigioasa emisiune Sinteza zilei, un reportaj video, prezentat și comentat ca surprinzînd momentul în care o antiaeriană ucraineană a prins în fasciculul proiectilelor inteligente un avion de vînătoare supertehnologizat al Armatei ruse.

Înzestrat cu un bețigaș-didactic, pe post de invitat special, Radu Tudor, care se autodefinește drept analist militar, a explicat la rugămintea lui Mihai Gâdea că acest moment e o mărturie a eroismului de care dă dovadă brava armată ucraineană în confruntarea cu agresorul Vladimir Putin, care Vladimir Putin – a simțit Radu Tudor să ridice stăvilarul zicerilor – e un criminal, un scelerat, un dictator, un Hitler al vremurilor noastre. Radu Tudor trage după el acest lung șir de înjurături la adresa lui Vladimir Putin încă de la debutul crizei ucrainene. E invitat peste tot ca analist militar.

L-am auzit zilele trecute, la Radio România Actualități deșirînd ca o torcătoare din pasteluri ghemul de lînă al bunicii firul scuipăturilor în ochi la adresa lui Putin. Pentru Radu Tudor, urmărit cu priviri scînteietoare de admirație și respect (ca mata, Babocule!) de Mihai Gâdea, secvența în care antiaeriana ucraineană lichidează din scurt un avion ultrasofisticat al lui Vladimir Putin (criminalul, dementul, etc) ne confirmă că un popor cu brațele goale și piepturile așișderea poate îngenunchea cea mai puternică armată din lume.

Radu Tudor a debutat la Evenimentul zilei de sub conducerea mea. N-a făcut gazetărie pe vremea lui Ceaușescu. Cu toate acestea, discursul lui despre poporul mic, dar viteaz, care bate Armia cea mai tare din lume mi s-a părut desprinsă din propaganda și agitația naționalismului ceaușist despre cum cel care apără pămîntul strămoșesc snopește în bătăi cu brațele goale Agresorul cel mai puternic din lume.

În studio și în direct se afla ca invitat general de brigadă Constantin Spânu, Șeful Direcției de informare și relații publice a Ministerului Apărării Naționale.
– Da, da, aproba domnia sa, încîntat, lecția de bătălie antiaeriană ținută de Radu Tudor.

Deoarece era îmbrăcat în albastru și avea fireturi, generalul a atras atenția telespectatorilor. După însemne mulți și-au dat seama că e general de brigadă. Din apariții anterioare, mulți știau că e ditamai șeful Direcției de informare și relații publice, purtător de cuvînt al MApN. Puțini știau însă un mic amănunt biografic: Generalul de brigadă Constantin Spânu a absolvit Institutul militar de artilerie și rachete antiaeriene.

Toate bune și frumoase.
Numai că Antena 3 n-a difuzat un reportaj, ci un joc video celebru, Arma 3, vechi de vreun deceniu. Un joc în care o antiaeriana de jucărie doboară un avion de jucărie.

De sîmbătă, 26 februarie 2022, un hohot de rîs străbate Internetul. Unii îl iau peste picior pe Mihai Gâdea pentru solemnitatea cu care îl roagă pe Radu Tudor să explice jocul video de parcă n-ar avea în față un coleg de redacție, ci pe Henry Kissinger în persoană.

Alții se amuză la aerul de atoatecunoscător al analistului militar Radu Tudor care prezintă un joc video drept un reportaj de război real ca și cum Leonardo da Vinci și-ar arăta telespectatorilor Antena 3 Gioconda.

Pe toți i-a făcut să rîdă siguranța cu care generalul de brigadă, specialistul în rachete antiaeriene, confundă o antiaeriană dintr-un joc video cu o antiaeriană reală.
Gogoașa de presă cu Găina mi-a asigurat și mie un loc unu la ceva.

Sîmbătă, 26 februarie 2022, fonfleul de la Antena 3 m-a detronat împingîndu-mă pe locul 2. Și nu numai pentru că în Istoria presei nu s-a mai pomenit ca o emisiune altfel de prestigiu să prezinte un joc video drept un reportaj despre o bătălie reală dintr-un război real, ci și pentru că Evenimentul zilei a publicat textul cu Găina însoțindu-l de un făcut cu ochiul, care sugera că nu e ceva prea serios, în timp ce Sinteza zilei a difuzat și comentat gogoașa de presă cu o seriozitate solemnă de șefi de stat major din țările NATO.

Sursa: cristoiublog.ro

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare