Cristoiu: „Maia Sandu este o dictatoare, nu are nicio legătură cu democrația sau cu Uniunea Europeană. Este Kovesi ajunsă președinte”

Într-o ediție transmisă live de Gândul, scriitorul și publicistul Ion Cristoiu a lansat acuzații la adresa președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Cristoiu a criticat atât retorica liderului de la Chișinău, cât și relațiile sale internaționale, sugerând că Maia Sandu ar acționa în interesul unor puteri externe și ar avea o atitudine dictatorială, scrie gandul.ro.

Ion Cristoiu a susținut că Maia Sandu se comportă ca un lider autoritar, fiind deconectată de la valorile democratice. Potrivit acestuia, Sandu ar folosi un discurs populist pentru a-și menține controlul asupra populației și pentru a ataca opoziția.

„Ea este o dictatoare, ea nu are nicio legătură cu democrația, e o Codruța Kovesi care a ajuns președinte,” a declarat jurnalistul.

Cristoiu a sugerat că Maia Sandu ar fi fost adusă la putere cu sprijinul unor lideri europeni, în special al președintelui francez, Emmanuel Macron. El a criticat influența pe care o au puterile occidentale asupra deciziilor politice din Republica Moldova.

Ion Cristoiu a afirmat că serviciile secrete românești ar fi implicate în politica de la Chișinău. El a făcut referire la afaceri mari și la transferuri de fonduri, susținând că acestea au ajuns în buzunarele unor persoane influente din România și din partidul Maiei Sandu.

Sunt aproape sigur că prin intermediul nostru au fost mari afaceri, și toți banii au venit de la Uniunea Europeană și au intrat în buzunarele celor din România și din partidul ei,” a subliniat Cristoiu.

Jurnalistul a comparat convocarea unui referendum de către Maia Sandu cu mitingurile organizate de Nicolae Ceaușescu în ultima perioadă a regimului comunist din România. Cristoiu a sugerat că președinta Moldovei ar fi fost atât de sigură pe victorie, încât nici măcar nu a încercat să fraudeze referendumul.

„Ea a fost atât de ruptă de realitate, încât nici n-a încercat să-l fraudeze,” a spus acesta.

Ion Cristoiu a mai acuzat-o pe Maia Sandu că nu are un control real asupra guvernării și că ar depinde prea mult de influențele externe. El a menționat că liderii occidentali au realizat că Maia Sandu nu are capacitatea de a gestiona țara eficient.

„Și americanii și occidentalii și-au dat seama că ea nu stăpânește nimic,” a arătat Cristoiu.
El a afirmat că dacă Republica Moldova a permis cumpărarea a 300.000 de voturi, atunci credibilitatea țării în fața Uniunii Europene este grav afectată. El a menționat că astfel de practici sunt de neacceptat pentru Bruxelles, deoarece subminează principiile democratice.
„Ce să facem cu ăștia dacă ei și-au vândut votul? Cum să accepte Uniunea Europeană așa ceva?”, a declarat Cristoiu.
În discuția sa, Cristoiu a abordat și rolul jurnaliștilor și al serviciilor secrete în Moldova, insinuând că acestea au o influență semnificativă asupra mediului politic. El a făcut referire la anumite persoane din media și politică, pe care le-a numit „atârnători”, oameni care se învârt în jurul liderilor politici pentru a le influența deciziile.
„Îi știm și pe cei din presă, acești „atârnători”. Unul dintre ei este Alexandru Muraru,” a spus Cristoiu.
Ion Cristoiu a amintit de sprijinul pe care Maia Sandu l-a primit din partea Statelor Unite și a președintelui Joe Biden, menționând un moment în care liderul american a elogiat-o pe Sandu în cadrul unui eveniment internațional. Cu toate acestea, Cristoiu a criticat sacrificiile pe care președinta Republicii Moldova le-ar fi făcut în detrimentul propriului popor, de dragul acestor relații externe.
„Faptul că și ea, și Zelenski și-au sacrificat propriile popoare de dragul lor e de neacceptat,” a subliniat jurnalistul.
Cristoiu a concluzionat că Republica Moldova, dar și România, au nevoie de lideri capabili să navigheze „nava” națională printr-o lume tulbure, nu de politicieni cu interese meschine. El a susținut că Maia Sandu nu a reușit să gestioneze eficient situația țării și a sugerat că Moldova are nevoie de un lider abil, care să știe cum să manevreze diplomația internațională.
„Ea n-a știut să ducă nava. E o țară complicată, iar ea a făcut niște excese și provocări care nu erau necesare,” a conchis Cristoiu.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare