Cristoiu: Noi, românii, vrem să fim trataţi în extern la fel ca toţi ceilalţi, însă conducătorii noştri au atitudine de slugă

Mark Rutte a fost ales miercuri secretar general NATO. Nici o veste neașteptată până aici, doar un moment în care alesul de două ori al țării noastre a fost, din nou, sursa discuțiilor despre bizara autopropunere pentru „premiul” lui Rutte, de mult trecut pe lista favoriților din acest an, scrie site-ul canal33.ro.

„La vremea respectivă, contracandidatul lui Iohannis, Rutte, era deja aprobat de marile puteri. Era practic imposibil! Și dacă venea Sfântul Pavel, nu aveai cum. Pentru că în culise, acest om fusese deja votat, s-a anunțat și public.”, a declarat jurnalistul Ion Cristoiu pentru Canal 33.

Podcastul 3 X 3 cu Ion Cristoiu și Alexandru Răducanu a pus pe masă noi perspective asupra curentelor și alianțelor politice care străbat Europa, în acest moment, cu focus pe efectele acțiunilor recente ale președintelui României.

Ion Cristoiu susține că Iohannis a avut interese naționale în momentul în care a declarat că va candida la șefia NATO: „El știa că nu are nici o șansă! De aceea a și dat titlul. A intrat în această autocandidatură în alte scopuri. Altfel, își anunța candidatura înainte de a fi stabilit Rutte. El a urmărit să țină PNL și sistemul în așa fel încât să nu-l trateze „cu fundul”, cum s-a întâmplat cu Băsescu.”

Cu noi escaladări în războiul ruso-ucrainean, Alianța are nevoie, mai mult ca oricând, de stabilitate, așa că cele 32 de state membre l-au numit secretar general pe premierul olandez, susținut de marile puteri. Rutte este cunoscut pentru discursul dur împotriva lui Putin și tonul împăciuitor în cazul în care Trump ar mai câștiga un mandat.

Susținerea lui Mark Rutte de către aliați se datorează și legăturilor politice, iar Ion Cristoiu a argumentat modul în care se împarte „ciolanul” internațional: „În Uniunea Europeană sunt aceste familii politice: PPE (Partidul Popular European), Social Democrați, Grupul Conservatorilor și Reformiștilor și RENEW. „Friptura”, la nivelul Uniunii nu e așa mare. Posturile cele mai râvnite sunt Președintele Comisiei Europene, Președintele Consiliului European, reprezentatul pe politică externă și s-ar putea să apară și Înalt Reprezetant pentru Ucraina. Aceste posturi nu se negociază pe state, ci pe familii. Este o împărțire a fripturii, unde Klaus Iohannis nu-și găsește locul”.

„Noi, românii, vrem să fim tratați la fel ca ceilalți. Iar conducătorii noștri au o atitudine de slugă.”, concluzionează jurnalistul.

Reamintim că președintele României si-a anunțat candidatura la vârful NATO în luna martie a acestui an, când a declarat următoarele: „Îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de Președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, și în special regiunea noastră, și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO.”

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare