„ISIS a revendicat atentatul de la Moscova cu o insistență neobișnuită, de parcă ar fi vrut să convingă Lumea că organizația e autoarea și nu altcineva. Gestul ieșit din comun al ISIS (cînd e pe bune, organizația nu face mare caz, fie și pentru că atentatele sunt pentru consumul adepților) apare ca o replică la declarațiile Autorităților ruse, în frunte cu Putin, prin care Ucraina e acuzată de punere la cale a atentatului”, scrie jurnalistul Ion Cristoiu pe site-ul canal33.ro.
„Gestul ISIS n-a fost singurul ciudat în legătură cu atentatul. Imediat după anunțul atacului, Casa Albă s-a grăbit să precizeze că ucrainenii nu sunt implicați. Gest bizar fie și pentru că nimeni nu arătase cu degetul spre Kiev. Pentru a fi mai convingători, americanii au declarat că i-au informat pe ruși de pericolul unui atentat plănuit de ISIS. De altfel, Occidentul colectiv s-a grăbit să identifice ISIS drept autor al atentatului. În astfel de întîmplări descoperirea autorilor reali e o chestiune de timp. Recunoașterea publică de către ISIS nu înseamnă nimic. Organizațiile teroriste se dau în vînt să li se atribuie atentate spectaculoase. Lasă impresia unei forțe extraordinare. Mă mir că doar ISIS, a revendicat atentatul de la Moscova, dacă ne gîndim la capitolul de imagine dat de asumarea unor astfel de Operațiuni într-un stat precum Rusia. Prin președintele Vladimir Putin Moscova a denunțat Ucraina ca stat care a comandat atacul. La rîndu-i Ucraina a acuzat serviciile secrete rusești că au pus la cale masacrul.
Experiența ne spune că în astfel de cazuri adevărul riscă să nu se afle niciodată. Știm cumva cine a fost în spatele asasinării lui Kennedy? De altfel, cine a fost autorul adevărat e cel puțin în prezent lipsit de importanță.
Importanță are cine pe cine acuză, cine-și asumă atentatul și cine profită din desfășurarea lui.
Din acest punct de vedere, atentatul convine tuturor:
– ISIS, în primul rînd, pentru că apare deodată ca forță reînviată, în stare de astfel de Operațiuni, după ce un timp ne întrebam pe unde e înmormîntată.
– Rusia, care prin acuzația la adresa Ucrainei, are justificare pentru o sporire a loviturilor împotriva Kievului.
Desigur, presa occidentală ca și liderii occidentali au contrazis ipotezele autorităţilor ruse. Moscova dispune însă de un uriaș aparat la nivel mondial de influențare propagandistică, folosind cu precădere rețelele sociale. Pe aceste rețele, grație și celor care urăsc Occidentul colectiv s-a impus teza Ucraina e responsabilă. Ca de obicei, Vladimir Putin e interesat de reacția rușilor și nu a străinilor. Acuzarea ucrainenilor a fost crezută de ruși.
– Ucraina, care de obicei, a respins acuzațiile cu jumătate de gură. A făcut asta pentru ca pe plan extern să dea argumente liderilor din Vest s-o apere de acuzație, în timp ce pe plan intern, să-i convingă pe ucraineni de cît de tari și răzbunători sunt.
– SUA, care prin insistența cu care au subliniat informațiile date Moscovei, neglijate de Putin, au încercat să-i influențeze pe ruși să-l condamne pe președinte că nu le-a asigurat securitatea”, scrie Cristoiu.