Cristoiu: Toţi zic acum de ruşi, dar când a fost să ne opunem pe bune sovieticilor, să rezistăm invaziei, să luptăm, în 1944, nimeni n-a mişcat un deget, a fost o laşitate naţională

Într-o ediție transmisă live de Gândul, scriitorul și publicistul Ion Cristoiu susține că rușii au intrat în România doar în 1944, caracterizând acest eveniment ca un act de lașitate națională, deoarece populația nu a opus rezistență invaziei, scrie gandul.ro.

Cristoiu a afirmat că rușii au venit în România doar în 1944 și a vorbit despre societatea românească de atunci, subliniind că, în acea perioadă, populația nu era conștientă de prezența trupelor sovietice. Cristoiu a caracterizat intrarea rușilor în România ca pe un act de lașitate națională, remarcând că nu a existat o rezistență împotriva invaziei. De asemenea, el a evidențiat că pătrunderea rușilor pe teritoriul României nu a întâmpinat nicio formă de opoziție.

„O singură dată au venit, în 1944.  E foarte interesant că în 44 chiar interesant, societatea românească nu era conștientă că avem rușii în ţară. Ba chiar cucoanele,  care și acum la fel facebook-iste de la vremea respectivă, erau foarte încântate că ele credeau că rușii sunt ăia din 1877 cu coloneii ăia. În primul rând că erau ucraineni, în mare parte, și doi erau calmuci. Adică actul de la 23 august 1944 a fost un act al lașități întregului popor, nu există niciunul din memorialiști prin aprilie 1944 să zică băi, hai să rezistăm. Și nu în ultimul rând, ce este cel mai straniu este faptul că pătrunderea rușilor, trecerea Nistrului și apoi a Prutului nu a întâmpinat nicio rezistență”, a afirmat Cristoiu.

Cristoiu a declarat că poporul român are o reputație proastă în apărare, conform memoriilor germanilor despre armata română. El a afirmat că, contrar percepției populare, românii nu au fost cei care au apărat Mărășeștiul, în realitate, rușii au fost cei care au luptat cu nemții. Cristoiu a subliniat lipsa de pregătire a armatei române, menționând că ofițerii erau adesea aroganți și umileau soldații. Această dinamică a dus la o eficiență scăzută în apărare și la un succes limitat în atacuri, ceea ce evidențiază problemele structurale din cadrul armatei române din acea perioadă.

„Pentru că poporul român este prost în apărare, toate memoriile nemților spun despre armata română având o părere proastă contra la ce se crede, față de ruși chiar ne desprețuiau. Nu noi am apărat la Mărășești, ci rușii. Păi la noi e un fals, nemții s-au bătut la Mărășești cu rușii. Deci spuneau că nu aveam subofițeri, deci noi nu aveam clasa aia, ofițerii care erau erau toți aroganți și umileau soldații români că mulți erau țărani și eram nemaipomeniți la atac și catastrofali când era vorba să reziști”, a concluzionat Cristoiu.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare