Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, marţi, organizarea concursurilor de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) şi magistratură, în acest ultim caz fiind disponibile, prin suplimentare, 98 de posturi de judecător şi 60 posturi de procuror.
Decizia vine după ce, pe 28 iunie, Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, o lege care permite deblocarea organizării concursurilor de admitere în magistratură, lege reexaminată ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale, astfel că aceste concursuri se vor putea desfăşura în anii 2021 – 2022.
Deblocarea concursurilor a fost cerută insistent de mai mulţi şefi de instanţe şi parchete, care s-au plâns de lipsă de personal, în condiţiile unor valuri succesive de pensionări ale judecătorilor şi procurorilor, ca urmare a discuţiilor privind eliminarea pensiilor speciale ale magistraţilor.
În şedinţa de marţi, Plenul CSM a hotărât organizarea concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, la Bucureşti, în perioada 30 iulie 2021 – 5 aprilie 2022, fiind disponibile 300 de locuri de auditori de justiţie: 175 judecători şi 125 procurori.
De asemenea, vor fi scoase la concurs câte unui post de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor pentru fiecare din următoarele instituţii:
* 1 post în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii;
* 1 post în cadrul Inspecţiei Judiciare;
* 4 posturi în cadrul Ministerului Justiţiei, din care: 1 post în cadrul MJ; 1 post în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate; 1 post în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie; 1 post în cadrul Direcţiei Naţionale de Probaţiune; 1 post în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii; 1 post în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din schema Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
Tot în şedinţa de marţi, Plenul CSM a hotărât organizarea concursului de admitere în magistratură, la Bucureşti, în perioada iulie 2021 – martie 2022, conform calendarului propus de Institutul Naţional al Magistraturii.
În acest sens, au fost aprobate:
* tematica şi bibliografia de concurs, propuse de Institutul Naţional al Magistraturii;
* metodologia privind organizarea şi desfăşurarea interviului;
* metodologia privind organizarea şi desfăşurarea testării psihologice;
* numărul şi posturile de judecător care urmează a fi scoase la concursul de admitere în magistratură – 75 de posturi;
* numărul şi posturile de judecător în privinţa cărora se poate dispune suplimentarea în condiţiile art.3 alin.3 din Regulament – 23 de posturi;
* numărul şi posturile de procuror care urmează a fi scoase la concursul de admitere în magistratură – 50 de posturi;
* numărul şi posturile de procuror în privinţa cărora se poate dispune suplimentarea în condiţiile art.3 alin.3 din Regulament – 10 posturi;
* la stabilirea ordinii, condiţiilor şi limitelor de ocupare a posturilor de judecător şi procuror prevăzute în listele suplimentare, distinct pentru instanţe şi parchete, corespunzător numărului de candidaţi admişi după cele două etape ale concursului şi care nu s-au încadrat în numărul de posturi scoase la concurs, să fie avută în vedere ponderea 3 judecători/2 procurori, până la epuizarea locurilor de procuror, restul de posturi rămase fiind atribuite judecătorilor.
‘După mai multe eforturi şi mai multe întâmplări, în sfârşit pot spune bucuros: s-au declanşat! Despre concursurile de admitere la INM şi în magistratură este vorba. În scurt timp, va fi afişată soluţia plenului pe site. De asemenea, în cel mai scurt timp se vor afişa tot ce trebuie ştiut, respectiv tematica, bibliografia, calendarul, locurile scoase la concurs, metodologiile şi celelalte aspecte. Succes tuturor candidaţilor! Şi spor la învăţat, pentru că admiterea în magistratură se realizează exclusiv pe criterii meritocratice!’, a spus preşedintele CSM, judecătorul Bogdan Mateescu, într-o postare pe Facebook.
Sursa: PRESSONLINE