Cu toții vom plăti pentru supraimpozitarea băncilor. Analist: „Putem vedea creșteri de dobânzi la credite și reduceri de dobânzi la depozite”

Instituțiile de credit române şi sucursalele din România ale băncilor străine vor datora suplimentar impozitului pe profit un impozit de 1% pe cifra de afaceri, ca urmare a măsurilor asumate de Guvern ieri.

Irina Chițu, analist financiar și expert în educație financiară spune că băncile vor încerca să își acopere costurile mărind dobânzile sau prețul serviciilor.

„Băncile fac venituri în principal din: comisioane la plăți (plățile dintre firme, oameni, stat sunt comisionate) și din diferența între dobânda acordată la credite ṣi cea de la depozite.
În ceea ce privește cheltuielile, pe lângă cele operaționale și de investiții, băncile au foarte multe costuri reglementate.
Când apare peste noapte o cheltuială suplimentară, cum este acest supraimpozit (2% din cifra de afaceri, pe lângă 16% din profit, impozit pe care îl plătesc deja), fiecare bancă se va gândi cum să acopere aceste costuri.”, spune Irina Chițu.

O altă variantă ar fi reducerea cheltuielilor, dar este și cel mai puțin probabil. Paradoxal și statul va avea de suferit de pe urma acestor creșteri de prețuri.

„Ca orice firmă căreia îi cresc costurile: dacă își permite, mărește prețul la produsele pe care le vinde, sau reduce din cheltuieli.
Astfel că, putem vedea creșteri de dobânzi la credite și reduceri de dobânzi la depozite, sau creșteri de comisioane. Deci cu toții, consumatori-firme-stat vom plăti, mai devreme sau mai târziu, pentru aceste suprataxe.
Da. Si statul. Fiindca bancile sunt principalul finantator al statului si statul se va imprumuta cu dobanzi mai mari.
Sau poate sunt bănci care vor tăia la costuri, vor investi mai puțin în digitalizare, sau vor amâna investiții. Însă tot noi pierdem până la urmă, în calitate de clienți ai băncilor.” mai precizează expertul.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare