Cuba începe să elibereze deţinuţi închişi după protestele din 2021

Cuba a început miercuri să elibereze deţinuţi închişi în urma protestelor antiguvernamentale din 2021, respectând un acord convenit săptămâna aceasta cu administraţia preşedintelui american în exerciţiu Joe Biden, relatează Reuters, transmite Agerpres.

Biden a eliminat Cuba de pe lista neagră a ţărilor care sprijină terorismul şi a anulat o serie de sancţiuni implementate de Donald Trump în timpul primei sale preşedinţii, care au contribuit la cea mai gravă criză economică din ultimele decenii din această insulă comunistă.

La câteva ore după anunţul SUA, preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel a declarat că Cuba va elibera „treptat” 553 de prizonieri din închisorile sale, în urma unor discuţii cu Vaticanul.

În La Guinera, unul dintre cele mai sărace cartiere periferice din Havana şi un punct fierbinte al protestelor din 2021, Dariel Cruz Garcia s-a reunit miercuri cu mama sa, îmbrăţişându-şi în acelaşi timp vecinii şi vechii prieteni.

Cruz Garcia, în vârstă de 23 de ani, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru răzvrătire în urma protestelor. Pedeapsa, care a fost redusă de atunci, nu a fost anulată sau comutată, a afirmat el, dar ofiţerii i-au spus marţi seara că îşi poate ispăşi restul pedepsei de acasă.

„A fost o agitaţie uriaşă la închisoare ieri”, a declarat el pentru Reuters după ce a ajuns înapoi la casa familiei sale din La Guinera. „Toată lumea vorbea despre asta şi apoi au venit să mă caute aseară”, a adăugat el.

„Am scăpat din iad pentru a fi cu familia mea. Mă voi comporta bine ca să pot merge mai departe”, a mai declarat tânărul.

Cruz Garcia a spus că alţi câţiva deţinuţi care au fost arestaţi în urma protestelor din 2021 şi erau ţinuţi închişi împreună cu el au fost, de asemenea, eliberaţi.

Maricela Sosa, vicepreşedintă a celei mai înalte instanţe din Cuba, a declarat miercuri că cei eliberaţi vor fi monitorizaţi pentru bună purtare şi ar putea fi din nou închişi dacă încalcă termenii eliberării condiţionate.

„Aceasta nu este nici o amnistie, nici o graţiere”, a spus Sosa la televiziunea de stat.

În protestele din iulie 2021 – cele mai mari de la revoluţia lui Fidel Castro din 1959 -, mii de oameni au ieşit în stradă în oraşele din insulă, mulţi protestând împotriva lipsei de alimente, de medicamente şi de electricitate pe măsură ce cazurile de COVID-19 se înmulţeau.

Organizaţiile pentru drepturile omului afirmă că cel puţin 1.000 de persoane au fost arestate după demonstraţii.

Cuba spune că cei închişi au comis infracţiuni variind de la incendiere la vandalism şi răzvrătire.

Cel puţin 15 deţinuţi au fost eliberaţi din închisori până miercuri după-amiază.

Acţiunile lui Biden – în cazul în care nu vor fi revizuite de noul preşedinte ales Donald Trump şi de Congresul SUA – ar marca cea mai semnificativă destindere în relaţiile dintre SUA şi Cuba de după perioada Obama.

Trump, un critic dur al Cubei şi care a desemnat insula ca stat susţinător al terorismului în 2021, nu a comentat încă personal evoluţiile din această săptămână.

Dar Marco Rubio, alegerea lui Trump pentru funcţia de secretar de stat, a declarat miercuri în timpul audierii sale de confirmare din Senat că măsurile nu au fost bătute în cuie.

„Nimic din ceea ce s-a convenit nu este ireversibil sau obligatoriu pentru noua administraţie”, a spus el.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare